MUSLIMANI VEČERAS DOČEKUJU NOVU GODINU PO HIDŽRI: Znate li KOJU po REDU?
Hidžra je aktivan odnos prema stvarnosti - ostaviti sve što udaljava vernika od Boga, Foto: Pixabay

proslava

MUSLIMANI VEČERAS DOČEKUJU NOVU GODINU PO HIDŽRI: Znate li KOJU po REDU?

Muslimanski kalendar je mesečev, a godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog

Objavljeno:

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca večeras će nastupiti 1. muharrem nove 1441. hidžretske godine.

Naime, muslimanski kalendar je mesečev, a godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vreme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je hidžra - preseljenje Muhameda i njegovih ashaba iz Meke u Medinu. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u istoriji ne samo islama, nego i čovečanstva.

Građani Medine ponudili su utočište Muhamedu i muslimanima, koji su napustili svoj rodni grad. Njihova nova domovina je Medina u kojoj su, kako profesor Abdusamed Nasuf Bušatlić kaže, izgradili novo društvo i novu civilizaciju na temeljima Kur'ana, i nijedan musliman i muslimanka nemaju pravo izostati i ne učestvovati u tom veličanstvenom poduhvatu.

- Hidžra je bila veličanstven poduhvat koji je bio prekretnica u istoriji ljudskog roda, početak novog doba u znaku oslobađanja od okova neznanja, neznaboštva, ropstva, zuluma i nemorala. Zato nema mesta povlačenju, lenjosti, niti pukom govoru i teoretisanju bez istinskih dela, žrtve i odricanja - poruka je prof. Bušatlića.

- Hidžra je aktivan odnos prema stvarnosti - ostaviti sve što udaljava vernika od Boga. Nova 1441. godina je prilika da se istinski okrenemo Bogu dragom, kako bi se naša srca ispunila zadovoljstvom, a naše duše usidrile u uverenju da je Bog pomagač onima koji čine dobro i koriste ljudima oko sebe - poručio je glavni imam MIZ Sarajevo Kenan Musić.

BONUS VIDEO:

ZA DLAKU IZBEGAO SIGURNU SMRT! Brzi refleksi spasili su ga od kamiona van kontrole! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.