DODIKOVE REČI O OLUJI ODZVANJAJU BALKANOM: Njegova poruka je JAKA
Milorad Dodik, Foto: Beta / Miloš Miškov

iskren je

DODIKOVE REČI O OLUJI ODZVANJAJU BALKANOM: Njegova poruka je JAKA

Dodik je istakao da je najdrastačniji čin etničkog čišćenja Srba bio za vreme Drugig svetskog rata i da se "niska" mesta gde su Srbi ubijani i stradali produžila na kraju 20.veka

Objavljeno:

Srbi su najstradalniji narod 20.veka, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da se na današnji dan pre 24 godine dogodio završni čin nastojanja Hrvatske da protera Srbe iz Krajine i dobije etnički čistu državu.

Dodik je na obeležavanju godišnjice akcije "Oluja", ispred manastira Krušedol, rekao da se taj događaj obeležava peti put kako bi se pokazalo da nismo zaboravili i da nećemo zaboraviti šta se desilo 4.avgusta 1995.godine i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je pokrenuo tu inicijativu.

Dodik je istakao da je najdrastačniji čin etničkog čišćenja Srba bio za vreme Druog svetskog rata i da se "niska" mesta gde su Srbi ubijani i stradali produžila na kraju 20.veka.

"Počela je ubistvom kralja Aleksandra Karađorđevića, nastavila se Jasenovcem i mnogim mestima u Hrvatskoj, zatim Garavicom kod Bihaća gde je za dva dana ubijeno 14.000 Srba, preko Šušnjara kod Sanskog mosta i dalje u selima oko Banja Luke gde je u nekoliko navrata ubijeno više od 5.000 Srba u jednom danu", rekao je Dodik i naveo da se nastavilo preko Broda na Drini, sve do Sajmišta, Kragujevca i drugih mesta na prostoru bivše Jugoslavije.

Naglasio je da su Srbi najstradalniji narod prošlog veka, veka u kojem smo stradali do nivoa biološkog opstanka i koji će nam ostati upamćen po grozoti onih kojima su srpski narod i srpska država na početku prošlog veka doneli slobodu.

"A oni su nam na kraju tog veka vratili tako što su nas pobili, proterali i oteli nam imovinu. Tako je bilo u Sloveniji, Hrvatskoj, Federaciji BiH, ponovo se dešava na Kosovu i Metohiji, a veoma je težak položaj našeg naroda i u Crnoj Gori", rekao je Dodik.

Dodao je da prošli vek pokazuje da sloboda srpskog naroda zavisi od toga da li ima državu i da gde god nema državu, nema ni slobodu.

Prema njegovim rečima, te 1995.godine Hrvatska ne bi donela odluku da politički uništi i vojno porazi srpski narod i protera oko 250.000 Srba da nije imala podršku i podstrek zapadnih sila, pre svega SAD, Velike Britanije i Nemačke.

Naveo je da su Srbi morali da napuste svoje kuće i imanja i da nikada nećemo saznati koliko je bilo materijalno bogatstvo koje su morali da napuste.

"Jedini izlaz je bila Republika Srpska i Srbija kao mesto mira i spokoja. Zato danas ne volim da niko u našem narodu unosi podelu na izbegle i pridošlice, mi smo deo jednog, jedinstvenog naroda. Dosta nam je što nas drugi dele po različitim kriterijumima", rekao je Dodik.

Zahvalio je predsedniku Vučiću što je pokrenuo inicijativu obeležavanja godišnjice pogroma u "Oluji" i dodao da postoji želja da se na jednom mestu napravi trajno obeležje vezano za stradanje u "Oluji".

Ako Srbija zaboravi "Oluju", istakao je, za nekoliko godina niko o tome neće pričati.

"Zato je važno ovakvo okupljanje. Moramo se okrenuti onome što jeste naša bit u ovom vremenu. Ne možemo vratiti poginule. Samo u "Oluji" je poginulo više od 1.800 naših ljudi, a preko 800 ih se i danas traži kao nestali", precizirao je Dodik i naglasio da su to teške i nezaceljive rane našeg naroda.

Kako je dodao, dok širom Hrvatske slave, mi sa dubokim pijetetom i žalom oplakujemo naše žrtve.

Ali, poručio je, moramo da idemo dalje i istakao da danas srpski narod, svidelo se to nekome ili ne, ima svoje dve države - Srbiju i Republiku Srpsku.

Naveo je da Srbima, gde god bili, treba mir i da je Srbija usmerena na to da očuva ono što je najvažnije, a to je srpski nacionalni narodni identitet.

"Naša istorija, sećanje, jezik, pismo, vera, naša krsna slava. To je ono što moramo očuvati kako bismo kao narod mogli slobodno da živimo...neka živi Republika Srpska i Srbija, živeo srpski narod gde god se našao", zaključio je Dodik.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.