HRVATSKA I BOSNA NA NOGAMA POSLE DODIKOVIH REČI: Udario je tamo GDE ZAISTA BOLI!
Milorad Dodik, Foto: Beta / Miloš Miškov

oštro

HRVATSKA I BOSNA NA NOGAMA POSLE DODIKOVIH REČI: Udario je tamo GDE ZAISTA BOLI!

Dodik osuo paljbu...

Objavljeno: 21.07.2019. 12:29h
  • 13

Nakon burne sednice Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Pelješki most odbranio je Milorad Dodik, a hteli su da ga "miniraju" bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, piše "Večernji list".

Tako je preko noći promenjena percepcija o njemu, a Dodik je postao graditelj novih odnosa.

U intervjuu za "Večernji list" Dodik je komentarisao problem oko Pelješkog mosta rekavši da je "BiH normalna, u Predsedništvu Hrvat ne bi bio protiv Pelješkog mosta".

On je objasnio koji je razlog što je proglasio veto zbog Pelješkog mosta.

"Zato što RS nije u interesu da sa komšijama, u ovom slučaju Hrvatskom, ima nove probleme. Treba da se usmerimo na rešavanje postojećih poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradiški, odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj Gori. To su teme o kojima treba da razgovaraju i pronađu rešenje, a ne da teme kao što je izgradnja Pelješkog mosta, koji je na hrvatskoj teritoriji, istaknemo kao glavni problem. Ja pripadam onim političarima koji misle da se ne treba mešati u unutrašnje poslove drugih zemalja. Pelješki most za mene je isključivo unutrašnje pitanje RH. Ova tema nije uopšte nova, zašto je ponovno izronila iz političkog Sarajeva? Znam da se u prošlosti razgovaralo o tome na koji način popraviti performanse samog mosta kako bi se zadovoljili zahtevi, pre svega bošnjačke, sarajevske politike u realizaciji nekih irealnih planova. Most je podignut na 55 metara visine i širine između stubova od 200 metara. Na taj su ustupak hrvatske vlasti pristale", kazao je Dodik.

Dodao je da postoji i činjenica da su angažirana velika sredstva EU i sigurno je da EU ne bi ušla u proceduru odobravanja da sve nije bilo perfektno pravno čisto.

"Sledeća stvar koja je bitna jeste da to rade Kinezi i kineske kompanije koje su prisutne i ovde u RS. Sve to izaziva negativne konotacije. A od toga RS ne bi imao nikakve koristi. Dakle, RS je u interesu da rešava otvorene probleme s Hrvatskom. Mi smo državotvorni entitet u BiH, subjekt smo međunarodnog prava. I sam ustav to je afirmisao kroz pravo da srpski član Predsedništva pokrene vitalni entitetski interes i da konačna odluka o tome bude donesena ovde u Narodnoj skupštini RS, a ne da bude stvar takvih većina kakve imamo u Predsedništvu kroz Komšića i Džaferovića, koji dele isto glasačko telo i koji veruju u iste vrednosti", kazao je Dodik.

Na konstataciju da neki nagađaju da je ovim potezom vratio dug predsedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću, Dodik je odgovorio:

"U politici ima mnogo spekulacija. Niti sam ja šta dužan gospodinu Čoviću niti obrnuto postoji takav odnos. Ali upravo zbog toga vrlo dobro sarađujemo u političkim pitanjima".

Dodik kaže da iz Sarajeva uvek traže novi konflikt.

"Ali moram reći da se grdno varaju oni koji misle da mi Srbi jadikujemo što te vlasti tamo nema. To nama služi kao dokaz da BiH ne može biti funkcionalna i održiva. To je dokaz da se ovde pokušavaju nametnuti određeni koncepti koji nisu u interesu svih. Nemogućnost izbora u skladu s izbornim rezultatom nije stvar pobednika, nego prava naroda da ih njihovi predstavnici zastupaju u vlasti. Ako to narodu ne dopuštate, onda šta? Ovo vreme pokazuje da BiH kao država nema nikakvog smisla", kazao je Dodik za "Večernji list".

BONUS VIDEO:

VABIO MEDVEDA DA MU JEDE IZ RUKE! Rus hteo da podeli ulov sa gladnom zverkom! Usledila je neverovatna scena! (VIDEO)

(Espreso.rs / nezavisne.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media