BIVŠI PRIPADNICI TZV. ARMIJE BIH OSUĐENI ZBOG SILOVANJA  MALOLETNE SRPKINJE! Sud se odlučio za ove KAZNE
Bivši pripadnici tzv. Armije BiH Samir Kešmer i Mirsad Menzilović osuđeni su na po šest godina zatvorske kazne, Foto: ATV/printscreen

stigla ih kazna

BIVŠI PRIPADNICI TZV. ARMIJE BIH OSUĐENI ZBOG SILOVANJA MALOLETNE SRPKINJE! Sud se odlučio za ove KAZNE

Da su se trojica pripadnika Armije BiH nekoliko sati iživljavali nad devojčicom, fizički i seksualno je zlostavljali i vređali na nacionalnoj osnovi - o tome su i u ponovljenom postupku govorili brojni svedoci i veštaci...

Objavljeno: 22:36h

Bivši pripadnici tzv. Armije BiH Samir Kešmer i Mirsad Menzilović osuđeni su na po šest godina zatvorske kazne za krivično delo silovanja maloletne srpskinje u maju 1993. godine.

Drugostepeno Veće Suda BiH proglasilo ih je krivim za to što su se, zajedno sa Elvirom Muminovićem koji je u bekstvu, na najsvirepiji način iživljavali se nad šesnaestogodišnjom devojčicom u zgradi GP Bosna, u Sarajevu. Prema svedočenjima žrtve i brojnih svedoka, Sud je utvrdio da su prekršena sva prava ratovanja i da je nad maloletnicom izvršen ratni zločin.

- Kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vreme rata i oružanih sukoba, upotrebom sile i pretnjom za život i telo prisilili drugu osobu na seksualni odnos silovanje, čime su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i člana 142, stav 1 u vezi sa članom 22 krivičnog zakona SFRSJ - istakao je Mirko Božović, predsednik Apelacionog veća Suda BiH.

Da su se trojica pripadnika Armije BiH nekoliko sati iživljavali nad devojčicom, fizički i seksualno je zlostavljali i vređali na nacionalnoj osnovi - o tome su i u ponovljenom postupku govorili brojni svedoci i veštaci. Da se zločin desio postoje i materijalni dokazi u Centru Službe bezbednosti Sarajevo, kao i svedočenje lekara iz Vojne bolnice koji je maloletnu "A" pregledao u maju 1993. godine i utvrdio stravične povrede. Kešmer i Menzilović branili su se sa slobode. Na slobodi čekaće i poziv za služenje zatvorske kazne, piše ATV.

- Onog momenta kada dobiju pisani otpravak presude, tek tada je i faktički i znak da bi trebali da dobiju poziv od nadležnog, opštinskog Suda sa područja gde stanuju za izdržavanje kazne. To je u nekom narednom periodu za mesec ili dva - rekao je Rusmir Karkin, advokat Mirsada Menzilovića.

U prvostepenom postupak, prošle godine, Kešmer i Menzilović osuđeni su na po pet godina zatvora, a prvooptuženi Elvir Muminović osuđen je na šest godina.

Posle izricanja prvostepene presude Elvir Muminović nalazi se u bekstvu. Prema zakonima BiH ne može se suditi u odsustvu, pa se za izricanje drugostepene presude čeka njegovo hapšenje.

Muminović se nalazi na poternici i njegov predmet, zbog bekstva, vodi se razdvojeno. Apelaciono veće Suda BiH donelo je odluku da su Samir Kešmer i Mirsad Menzilović dužni da u roku od 30 dana, od objave presude, isplate 30 hiljada maraka oštećenoj "A" za nanesenu duševnu i fizičku bol, u Sarajevu 1993. godine.

(Espreso.co.rs/ATV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.