PRETIO MU DA ĆE GA NAPRAVITI INVALIDOM: Sud oslobodio policajca, jer nije on to ozbiljno mislio?!
Ilustracija / Policajac, Foto: Beta / Dragan Gojić

neverovatno

PRETIO MU DA ĆE GA NAPRAVITI INVALIDOM: Sud oslobodio policajca, jer nije on to ozbiljno mislio?!

Tolimir je tako oslobođen optužnice u kojoj se navodilo da je u aprilu 2014. godine u prisustvu dvojice policijskih službenika pretio Stanku Palačkoviću

Objavljeno:

Policijski službenik Miroslav Tolimir oslobođen je optužbi za ugrožavanje bezbednosti svog komšije Stanka Palačkovića, piše "Blic".

Osnovni sud u Banjaluci je u obrazloženju presude između ostalog naveo da za postojanje krivičnog dela ugrožavanje bezbednosti nije dovoljno da postoji nesumnjivo utvrđena pretnja optuženog da će Palačkovića teško telesno povrediti.

Tolimir je tako oslobođen optužnice u kojoj se navodilo da je u aprilu 2014. godine u prisustvu dvojice policijskih službenika pretio Stanku Palačkoviću da će ga napraviti invalidom i da će biti u invalidskim kolicima, a koje je pretnje više puta ponovio oštećenom.

Međutim u obrazloženju presude Osnovni sud u Banjaluci je utvrdio da za ugrožavanje bezbednosti nije dovoljno da neko preti drugome, ma koliko reči u tim pretnjama bile „opasne“.

U prilog optuženom u ovom slučaju bilo je da je Palačković nakon što je čuo pretnje, fizički nasrnuo na svog komšiju.

– Za postojanje ovog krivičnog dela potrebno je da se utvrdi da li je ta pretnja optuženog bila ozbiljna i da li je ugrozila bezbednost oštećenog. Za krivično delo ugrožavanje bezbednosti nije odlučno da li je pretnja nekome upućena, niti da li je učinilac ozbiljno mislio, već samo to, da li je od strane oštećenog ova pretnja mogla izazvati izvesne promene u vidu uzbuđenosti, straha i prepada – navodi se u obrazloženju presude Osnovnog suda u Banjaluci, piše Srpskainfo.

Sud dalje ističe da se ozbiljnost upućenih pretnji, te objektivne mogućnosti da se ona ostvari, moraju ceniti sa gledišta osobe kojoj se preti.

– U ovom slučaju, oštećeni Palačković, je u svom iskazu naveo da mu je optuženi Tolimir psovao i pretio, ne navodeći u čemu su se konkretno sastojale te psovke i pretnje – navodi se u obrazloženju presude.

Loši komšijski odnosi

Sud je tokom postupka utvrdio da su Stanko Palačković i policajac Miroslav Tolimir više godina u lošim komšijskom odnosima. U prilog ovome ide i da je Tolimir zbog fizičkog napada od strane Palačkovića, podneo privatnu tužbu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.