KRITIČNO, VODOSTAJ 494 CM! Gomjenica ne može da se ulije!
Nekoliko reka u BiH se izlilo, Foto: Youtube printscreen

prirodna katastrofa u bosni

KRITIČNO, VODOSTAJ 494 CM! Gomjenica ne može da se ulije!

Reke su se povukle u svoja korita

Objavljeno: 09:20h

Štab za vanredne situacije grada Prijedora utvrdio je da vodostaj Sane sa dostignutih 494 centimetra onemogućava ulivanje Gomjenice čiji se nivo u povratnom talasu povećavava i izliva u naselja Muslimanska Gomjenica i Vrbice.

Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je novinarima kasno sinoć, nakon tročasovnog zasedanja Štaba, da je traženje ovog odgovora duže trajalo zbog potencijalne bojazni da nije došlo do oštećenja ribnjaka Saničani, što bi, kako je ocenio, moglo izazvati mnogo veći incident na području grada. - Pošto parametri koje sada dobijamo govore da polako pada i Sana, nadamo se da će protokom i smanjenjem reke Sane doći do isticanja i ove kritične vode koja je potapala taj prostor - rekao je Đaković. Odbrambeni nasipi i vreće sa pijeskom postavljeni su na više lokacija u naseljima Raškovac, Tukovi, Stari Grad, Vrbice i Gomjenica, za šta je od "Voda Srpske" dobijeno još 5.000 vreća koje su tokom noći punjene i odvožene na kritične lokacije.

U Bosanskoj Kostajnici je poplavljeno desetak domaćinstava i na snazi su i dalje vanredne mere odbrane od poplava, rekao je jutros Srni portparol općine Aleksandar Pašić.

Poplavljena su domaćinstava u Ulici Ranka Šipke, a aktivirane su četiri pumpe koje ispumpavaju vodu iz najugroženijih objekata. - U ove kuće, koje se nalaze u donjem delu ulice, voda je ušla još sinoć, međutim, u toku noći reka Una se razlila u dvorišta i u gornjem delu ove ulice. Stambeni objekti su tokom noći branjeni, a i sada se brane pumpama i zečijim nasipima - rekao je Pašić. On kaže da je Una u Kostajnici jutros u 7 sati dosegla kotu od 462 centimetra, što je za 10 centimetara više nego sinoć u 22 sata. - Una i dalje raste, ali znatno slabijim intenzitetom i, s obzirom na situaciju uzvodno od Bosanske Kostajnice, više ne očekujemo značajniji porast vodostaja - naveo je Pašić i dodao da su, zbog izlivanja ove reke, još pod vodom poljoprivredne parcele i vikendice u selima Mrakodol, Grdanovac i Petrinja, kao i gradska plaža Piralo sa pratećim objektima. Prema njegovim rečima, potoci Tavija i Bubnjarica nisu se izlili iz korita, dok se ječica Strigova u gornjem toku povukla, a još je van korita u donjem delu koji se nalazi na ušću u Unu.

U Tuzlanskom kantonu se nakon obilnih kišnih padavina koje su prouzrokovale poplave na području Banovića i Lukavca situacija smiruje.

Iako je i u protekla 24 sata padala kiša, na području Orahovice kod Lukavca zabeleženo je smanjenje vodostaja reke Turije i lokalnih potoka.

Reke su se povukle u svoja korita, a uspostavljena je i prohodnost lokalnih i regionalnih puteva koji su zbog velikih količina vode jučerbili blokirani. Na području ove općine najugroženiji su bili meštani naselja Smajlovići koji su jučer bili bez struje i vode.

Kada je reč o Tuzli, iz Civilne zaštite potvrđeno je za "Klix" da u proteklim danima nisu zabeležena izlivanja reke Jale, plavljenje objekata, kao ni prijava pokrenutih klizišta. Zbog specifičnosti terena na kojem se ovaj grad nalazi proglašene su mere pripravnosti, jer Tuzli preti više od dve hiljade klizišta. Još uvek nije poznato kolika šteta je u Tuzlanskom kantonu nastala nakon ovosedmičnih poplava zbog kojih su mnoge porodice provele dve besane noći.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.