POPLAVE SRUŠILE MOSTOVE, SELA POD VODOM, NEMA STRUJE... Bosna i Hrvatska u HAOSU zbog nabujalih REKA, ide ka SRBIJI
Voda probija svuda, Foto: Youtube printscreen / Klix

vodena stihija

POPLAVE SRUŠILE MOSTOVE, SELA POD VODOM, NEMA STRUJE... Bosna i Hrvatska u HAOSU zbog nabujalih REKA, ide ka SRBIJI

U Zagrebu preko 700 hitnih intervencija

Objavljeno: 10:03h

Nakon dva dana olujnog vetra i kiše Hrvatsku i BiH su danas zadesili ogromni problemi sa poplavama. Najveća drama odvija se u centralnim delovima Hrvatske i na severu Bosne i Hercegovine.

U okolini Karlovca u Hrvatskoj čitavo jedno selo pod vodom, a na severu BiH pojedina naselja su potpuno odsečena. Na području Novog Grada u Republici Srpskoj izlile su se reke i poplavile nekoliko domaćinstava.

U Hrvatskoj se vrhunac vodostaja na rekama Kupa i Korana u Karlovcu očekuje danas, ali prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku reke Korane, u opštini Rakovica.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici te opštine, selo Korana je pod vodom. Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmoro turista.

Navodi se da su i mostovi teško oštećeni, pa nema saobraćajne komunikacije.

Najgore na severu BiH

Obilna kiša u Bosni i Hercegovini takođe je prouzrokovala poplave. Najgore je na severu BiH, kao i u centralnim delovima te zemlje. Pojedina naselja na severu BiH potpuno su odsečena od ostatka zemlje jer su sve saobraćajnice poplavljene i potpuno neprohodne.

Građani prijavljuju i probleme s vodosnabdevanjem, ali i strujom. Kako prenosi Index, najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića.

Na području Novog Grada u Republici Srpskoj izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova i poplavile nekoliko domaćinstava.

Načelnik Opštine Teslić Milan Milićević rekao je da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na deonici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mestu Kamenica, zbog odrona. Vodostaj Bosne je sinoć za dva sata narastao za 126 centimetara.

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije doneo je sinoć odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada zbog eventualnih poplava.

Trenutno, najugroženije tačke su na području Derviša i Lazareva, javlja Fena.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se prati situacija na svim kritičnim tačkama. On je dodao da je Vrbas još pod kontrolom, ali da će ta reka tokom noći još blago rasti i da zato građane treba upozoriti da prate situaciju. "To još nije ni blizu situacije iz 2014. godine, ali može se očekivati da Vrbas još raste", rekao je Radojičić.

Zbog poplave obustavljena nastava u pojedinim školama

U Kotor Varošu je danas zbog poplava koje su zadesile ovu opštinu obustavljena nastava u Srednjoškolskom centru /SSSC/ "Nikola Tesla" i u osnovnim školama u Maslovarama i Šipragama.

- Obavestili smo učenike i zaposlene da zbog trenutnih vremenskih nepogoda nastave danas neće biti - rekla je direktor SSSC "Nikola Tesla" Danijela Kostić.

Odluka je donesena zbog činjenice da mnogi radnici škole putuju na relaciji Kotor Varoš-Banjaluka.

- Morali smo da povučemo ovaj potez zbog opšte sigurnosti učenika i zaposlenih jer se situacija i u našoj opštini pogoršava iz časa u čas - kaže Kostićeva.

Na isti korak su se odlučile i uprave osnovnih škola Maslovare i "Petar Kočić" Šiprage.

Prazne školske klupe biće i u Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Šipragama i područnoj školi u Grabovici.

U centralnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kotor Varošu nastava se danas izvodi samo u prvoj smeni.

Vodostaji u Hrvatskoj u porastu

Posle intenzivnih padavina tokom vikenda u većem delu Hrvatske, vodostaji su u porastu s tendencijom daljeg rasta, posebno na slivu Save, Une i Kupe, saopštile su sinoć Hrvatske vode, prenosi Index.hr.

Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja reke Une u Hrvatskoj Kostajnici, koja raste od pet do 10 centimetara na sat, u pripremi su mere odbrane od poplava, a zbog zamućenosti na izvoru, vodu za piće treba prokuvavati.

U 20 sati izmeren je vodostaj od 361 centimetra, čime se približava uvodenju vanrednih mera odbrane od poplava.

U Sunji su već proglašene vanredne mere jer je vodostaj reke Slunj još pre podneva prešao 200 centimetara.

Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save takođe će biti u porastu.

U Zagrebu 700 hitnih intervencija

Gradske službe u Zagrebu imale su juče više od 700 intervencija, a pet osoba je povređeno zbog jakog vetra koji duva od nedelje.

Vetar je na području Zagreba tokom dobrog dela dana rušio je stabla, reklame, suncobrane, čupao krovove i delove fasada, prenosi Index.hr.

Zagrebačke ulice bile su pune odlomljenih grana, a bilo je problema i u gradskom prevozu.

Ponegde je bilo i razbijenih semafora, a hitne službe i vatrogasci intervenišu ceo dan. Policija je upozorila građane da ne izlaze ako ne moraju.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za skoro celu zemlju zbog mogućnosti jakog vetra i ekstremnih količina padavina.

BONUS VIDEO:

U centru Beograda automobili mile, sve paralisano zbog kiše

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.