VELIKI ZLOČIN: Obeležena godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu!
Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno ;povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, Foto: Printscreen

godišnjica

VELIKI ZLOČIN: Obeležena godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu!

Stradalima je služen parastos, a potom su kod centralnog Spomen-krsta položeni venci i cveće 

Objavljeno: 03.05.2019. 13:26h

U Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas je obeležena godišnjica stradanja vojnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Stradalima je služen parastos, a potom su kod centralnog Spomen-krsta položeni venci i cveće.

Vence su položili Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i izaslanik predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

U ime Vlade RS vence je položio Duško Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Vence su položili i delegacija Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, predsednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, čelnici Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, te članovi porodica nastradalih pripadnika ЈNA.

Ni ove godine predstavnici vlasti RS i porodica ubijenih vojnika nisu posetili Dobrovoljačku ulicu, gde su vojnici stradali, jer su pre par godina bili izloženi verbalnim napadima, a venci i cveće koje su položili ubrzo je sklonjeno s tog mesta.

U napadu muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike bivše ЈNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 vojnika, prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, 71 ih je ranjeno, dok je 207 pripadnika ЈNA zarobljeno.

Od 42 poginula vojnika ЈNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno ;povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA je napadnuta u Dobrovoljačkoj ulici.

Dok srpska strana obeležava godišnjicu stradanja bivših vojnika JNA, u Dobrovoljačkoj ulici danas su se okupili pripadnici Udruženja Zelene beretke, kao i predstavnici institucija Sarajevo da bi, kako je navedeno, odali poštu stradalim gradjanima Sarajeva pre 27 godina na tom mestu.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media