SEĆATE SE ROBA KOG SU HRVATI TUKLI I ČUPALI MU ZUBE? Sad je ponovo nestao! (FOTO)
Niko od Rasimove bliže porodica ne zna gde se on nalazi, Foto: Printscreen

traže ga!

SEĆATE SE ROBA KOG SU HRVATI TUKLI I ČUPALI MU ZUBE? Sad je ponovo nestao! (FOTO)

Niko od Rasimove bliže porodica ne zna gde se on nalazi

Objavljeno: 27.04.2019. 08:16h
  • 1

Stravična sudbina Rasima Ćufurovića (37) iz Velike Kladuše, koji je, u potrazi za poslom, završio kao rob na imanju u Draganiću kod Karlovca, zgrozila je region, pa i svetsku javnost.

Danas, dve godine posle, niko od Rasimove bliže porodica ne zna gde se on nalazi, a pojavile su se sumnje da je ponovo završio među Romima u Karlovcu.

– Dobili smo broj mobilnog telefona na koji ga možemo nazvati, ali se na taj broj javlja neki drugi muškarac. Znamo da se, nakon Karlovca, lečio i u Rijeci. Čuli smo da je od jednog Roma iz Karlovca tražio da ga izvede iz bolnice i da se kod njega nalazi, ali nikakve više informacije nemamo – rekao je Rasimov brat Zlatko Mandić, prenosi Srpskainfo.

 

Poznato mu je da Rasim živi od socijalne pomoći koja mu se isplaćuje u Karlovcu, ali nije siguran je li Centar za socijalni rad upoznat o tome šta se trenutno dešava s njegovim bratom.

Inače, jezivi slučaj robovlasništva, za šta je u oktobru prošle godine podignuta optužnica protiv osmoro članova porodice Velić, još nije dobio sudski epilog.

Iz Opštinskog suda u Karlovcu potvrđeno je da suđenje još nije počelo.

– U vezi s Vašim upitom o predmetu Rasima Ćufurovića, spis je prosleđen vanraspravnom veću Opštinskog suda u Karlovcu radi donošenja odluke o merama opreza koje su određene prema okrivljenicima. Nakon pravosnažnosti donesene odluke vanraspravnog veća, predmet će biti u fazi određivanja glavne rasprave – navela je u odgovoru za Avaz sudija Opštinskog suda u Karlovcu Blaženka Lugar-Vladić, kojoj je dodeljen spis u ovom predmetu.

Na optuženičkoj klupi trebalo je da se nađu članovi monstruozne porodice Velić, otac Petar i njegovi sinovi Dražen, Ivan i Igor, te osobe inicijala T. V. M. J. R. N. i J. A. Svi se oni brane sa slobode.

Porodica iz pakla pred tužiocem se branila ćutanjem, ali su u potpunosti negirali da su počinili krivično delo protiv čovečnosti i ljudskog dostojanstva. Reč je o trgovini ljudima, protivpravnom oduzimanju slobode i nanošenju teških povreda.

Opekotine i lomovi

Lekari su ostali šokirani povredama i stanjem u kojem je Rasim dovezen u bolnicu, alarmirali su policiju i klupko strave na imanju se počelo odmotavati. Zadobio je višestruke udarce po telu, prelome desne podlaktice, izbijeni su mu zubi, slomljena donja čeljust pa je morao na operaciju. Na leđima je imao rane koje su, kako je rekao, nastale kad je poliven sprejem za čišćenje papaka stoke.

Noktiju nije imao, otpali su mu, jer su ga Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih batina, mokrio je krv.

Zbog toga je izgubio 30 kilograma. Kad su ga lekari oporavili, smešten je u sklonište za žrtve trgovine ljudima.

Uspeo pobeći zlostavljačima

Ćufurović je u aprilu 2016. godine, u potrazi za poslom, došao na njihovo imanje u Draganiću kod Karlovca i tu, pod prisilom i protiv svoje volje, ostao sve do oktobra 2017. Maltretirali su ga psihički i fizički, a od stravične sudbine pobegao je u oktobru 2017. samo zato što su Velići mislili da je umro od povreda koje su mu naneli kad su ga teško pretukli.

Bacili su ga polumrtvog u grabu iza imanja, iz koje je Rasim ispuzao i došao do komšija, koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opštu bolnicu, piše Avaz.

(Espreso.rs / Avaz / Srpskainfo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media