ČETIRI UČITELJICE POGINULE U ISTO VREME: Poslednji oproštaj njihovih đaka kida dušu! (VIDEO)
Poginule učiteljice, Foto: Youtube printscreen / Klix

TUGA U SARAJEVu

ČETIRI UČITELJICE POGINULE U ISTO VREME: Poslednji oproštaj njihovih đaka kida dušu! (VIDEO)

Od njih su se oprostili učenici, roditelji, kolege i saradnici koji nisu mogli da sakriju tugu

Objavljeno: 16:25h

U Sarajevu je održana komemoracija nastradalim radnicama osnovne škole Kovačići koje su poginule kada su automobilom sletele u kanjon Miljacke u Bulozima nedaleko od Sarajeva.

Od njih su se oprostili učenici, roditelji, kolege i saradnici koji nisu mogli da sakriju tugu, piše Klix.ba.

- U nama je neverica i nemir. One su bile omiljene učiteljice koje su s ponosom nosile ovu titulu. Učitelj nije posao, već voleti, osećati, umeti. Sve ovo i mnogo više bila je naša Lejla koja je bila stvorena za ovaj posao, prva na fronti inovacija, reformi i borbe za sreću svakog deteta. Svi smo na gubitku preranim odlaskom njih četiri - kazala je jedna od Lejlinih kolegica.

Sanela Alagić iz Udruženja pedagoga Kantona Sarajeva kazala je da su Merima, Lejla, Almina i Mina bile neverovatne žene i uzori svima i da su svi ponosni što su bile deo njihovih života. - Još uvek smo tužni kao i u trenutku kada smo saznali da ih nema. Ovo nije zbogom, ovo je doviđenja - poručila je. Od radnica OŠ Kovačići oprostili su se i učenici s Daunovim sindromom koji pohađaju ovu školu, kao i predsednica Udruženja Život s Daunovim sindromom Sevdija Kujović.

- Čast nam je bila da sarađujemo s njima. Ostali smo bez velikih promotora inkluzije i osoba koje su se trudile za bolji život svih nas i jednakost. Tužni smo što ste nas napustili, ali ponosni smo što smo vas imali. Trudićemo se da vaša dela zauvek ostanu upamćena - kazala je Kujović s učenikom.

Veće roditelja OŠ Kovačići zahvalilo je preminulim učiteljicama što su dale svoje znanje i iskustvo njihovoj deci kako bi kroz život koračala ponosno i pravim putem.

- Kad preseli čovek, njegova dela se prekidaju, osim ako je ostavio trajnu sadaku (plemenito delo u ime Alaha op.a.), lepo odgojeno dete da moli za njega i znanje kojima se drugi koriste, reči su božjeg poslanika. One su svoje znanje i dobrotu nesebično delile i pružale mnogim generacijama dece. Gubitak samo jedne osobe posvećene radu s decom pred kojom je budućnost je strašna tragedija, a mi smo u jednom trenutku izgubile četiri osobe. Lejla je bila druga majka našoj deci i prihvatila ih je raširenih ruku kada su kao mala nesigurna bića došla na vrata škole. Vodila ih je sigurnom rukom i toplim srcem. Znala je svako dete, sve njegove mane i vrline i pretvarala ih je svojom dobrotom u male velike ljude. Zauvek će ostati u našim srcima i molitvama - kazala je majka jednog od učenika iz razreda koji je Lejla vodila.

Od svoje bivše učiteljice, pedagoškinje, bivše direktorke i radnice OŠ Kovačići oprostile su se i učenice. Za Lejlu su istakle kako je imala najveći topli osmeh koji ih je hrabrio i vodio kroz školovanje pa čak i kada su prerasle nivo "učiteljica".

- Nikada se nije brinula za sebe koliko za druge. Svaki dan činila je zanimljivim i drugačijim. Bili smo ponosni što je naša učiteljica. Naučila je da se brinemo jedni o drugima, pokazivala kako da idemo kroz život i prevazilazimo svaku prepreku bez straha. Zahvalni smo za prvo slovo, brojku, ocenu i sve trenutke u kojima smo na nju gledali kao na rođenu majku. Zvali su nas Lejlin razred i to smo ostali do danas. Obećavamo da ćemo sve ono što ste nas naučili zapamtiti zauvek, a to je pre svega da budemo dobri - kazala je jedna od učenica.

Druga učenica kazala je kako škola više neće biti ista jer ih nikada više ujutro neće pozdraviti žena plave kose i širokog osmeha, pedagoškinja Merima, niti pogled smeđih očiju uz umilni glas majke kojim je pozdravljala učenike "Dobro jutro, sine" - Mina Kadić.

- Pedagoškinja Merima je uvek bila tu za sve što nam je trebalo, spremna da nas sasluša strpljivo. Bez nje već sada škola izgleda pusto. Petak, 12. april, ostat će duboko urezan u našim srcima i životima. Naša škola više nije ista, mi nismo isti, teško je, boli i boleće još dugo. Želimo da je ovo samo ružan san. Učiteljice, hvala vam za svaki broj, za svako slovo, za svaki osmeh i dodir. Ponosni smo što ste nam baš vi bili učiteljica - kazala je druga učenica.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.