U VODAMA PRONAĐENA SUPSTANCA KOJA IZAZIVA RAK: Zbog glifosata preti velika OPASNOST OVOJ ZEMLJI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

REZULTATI ANALIZE

U VODAMA PRONAĐENA SUPSTANCA KOJA IZAZIVA RAK: Zbog glifosata preti velika OPASNOST OVOJ ZEMLJI!

Glifosat se koristi ne samo u poljoprivredi nego i u javnim i privatnim vrtovima, što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost

Objavljeno:

U rečnim koritima i pitkim vodama 138 opštine u Bosni i Hercegovini pronađen je herbicid koji izaziva rak. To je pokazala analiza koja je rađena na području 142 opštine u Bosni i Hercegovini, a utvrđeno je prisustvo glifosata, najviše korišćene poljoprivredne hemikalije, za koju je dokazano da je kancerogena.

Četiri opštine u kojima nije pronađen glifosat u slivu su reke Une. Provere i u Bosni i Hervegovini rađene su nakon što je Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARRC) u martu 2015. godine objavila da je herbicid glifosat verovatno kancerogen.

Zbog ovog upozorenja na nogama su i Sjedinjene Američke Države. Savezna porota Kalifornije presudila je da je kompanija „Monsanto“, vodeći svetski proizvođač herbicida, odgovorna za rak još jedne osobe, pa je naloženo da isplati 80 miliona dolara odštete.

Glifosat se koristi ne samo u poljoprivredi nego i u javnim i privatnim vrtovima, što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Ivana Kulić iz Centra za životnu sredinu u Banja Luci kazala je za „Dnevni avaz“ da je u istraživanju koje su radili prošle godine čak 97 posto ispitanika bilo protiv upotrebe ove supstance.

- Ispitali smo kakva je svest građana BiH o glifosatu, znaju li uopšte o čemu je reč i podržavaju li njegovo korišćenje na javnim površinama. Stav javnosti bio je izuzetno negativan. Glifosat je izuzetno opasan i zbog toga pozivamo na odgovornost sve proizvođače i preduzeća koja koriste herbicide za tretiranje svojih proizvoda - kazala je Kulić.

Studije pokazuju da herbicidi koji sadrže glifosat utiču i na lučenje hormona, na naš endokrini sistem, što može ugroziti plodnost kod ljudi. Ovi herbicidi opasni su i za životinje, posebno krave i ovce.

Glifosat je hemijsko jedinjenje kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u upotrebi je više od 40 godina. U kombinaciji s ostalim sastojcima herbicida, glifosat postaje toksičniji za 150 puta.

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.