ALARMANTNO UPOZORENJE INSTITUTA ZA ZDRAVLJE: Voda u školama ZAGAĐENA BAKTERIJAMA! Analize pokazale STRAHOTU!
Svaki četvrti uzorak u školama u ZDK mikrobiološki je nezadovoljavajući, Foto: Stock/Shutterstock

STRAŠNO!

ALARMANTNO UPOZORENJE INSTITUTA ZA ZDRAVLJE: Voda u školama ZAGAĐENA BAKTERIJAMA! Analize pokazale STRAHOTU!

Svaki četvrti uzorak u školama u ZDK mikrobiološki je nezadovoljavajući

Objavljeno:

Svaki četvrti uzorak vode u školama u Zeničko-dobojskom kantonu mikrobiološki je nezadovoljavajući, odnosno zagađen bakterijama.

Neadekvatni uslovi

Ovo su podaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica iz kojeg ističu da su nedovoljna zdravstvena ispravnost vode i neadekvatni sanitarni uslovi povezani posredno ili neposredno sa oko 80 posto bolesti.

Nermin Rondić iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu zabrinut je zbog činjenice da bakteriološke analize iz godine u godinu pokazuju sve lošije stanje.

- Tako je u poslednje dve godine gotovo svaki četvrti ispitani uzorak bio bakteriološki neispravan. I sa stanovišta hemijskih analiza, svaka deseta je pokazala da je voda neispravna - kazao je Rondić.

Katastrofalno je i stanje s vodom za piće iz lokalnih vodnih objekata. Prema podacima o vodi iz deset od dvanaest opšina (nije bilo analiza za Doboj-Jug i Žepče, op. a.), od ukupno 574 uzorka njih 491 ili 85,5 posto je pokazalo da voda ne udovoljava standardima po mikrobiološkoj, a 154 ili 26,8 posto po hemijskoj analizi.

Iz Instituta su naglasili da je u ZDK tokom 2018. godine svaki četvrti školski objekt imao mikrobiološki nezadovoljavajuću vodu, a svaki peti uzorak iz školskih objekata "pao" je na hemijskoj analizi.

Direktna pretnja

- Rezultati svih analiza dostavljeni su nadležnima na dalje postupanje. U slučajevima gde su rezultati predstavljali direktnu pretnju po zdravlje od nadležnih se zahteva hitno postupanje – poručili su iz Instituta.

Kako popraviti stanje

- Da bi se popravila postojeća sanitarno-higijenska i nesigurna epidemiološka situacija te eliminisali faktori koji neprestano prete da ugroze zdravlje stanovništva, potrebno je poboljšati nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode iz lokalnih vodnih objekata, hitnu sanaciju lokalnih vodnih objekata i lokalnih objekata za uklanjanje i dispoziciju tečnih otpadnih materija, preferirajući izgradnju septičkih jama, te regulisati područja sanitarnih zona oko vodozahvata gradskih vodovoda i sanaciju ovih područja po zakonskim propisima - ističe Rondić.

BONUS VIDEO:

ZAPALIO CIGARETU NA PUMPI, PA DOBIO EKSPRESAN ODGOVOR U LICE! I to nije najgore što mu se desilo! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.