U AKCIJI KASA UHAPŠENI VLASNICI ELITNIH RESTORANA: Utajili su OGROMAN NOVAC pomoću neverovatnog trika sa RAČUNIMA!
Varali su pomoću kompjuterskog programa, Foto: Youtube printscreen

skandal u sarajevu

U AKCIJI KASA UHAPŠENI VLASNICI ELITNIH RESTORANA: Utajili su OGROMAN NOVAC pomoću neverovatnog trika sa RAČUNIMA!

Restorani poput "Kibeta" i "Luke" omiljena su mesta okupljanja sarajevske poslovne i političke elite kao i redovna odredišta inostranih političara za službenih poseta BiH...

Objavljeno:

Opštinski sud u Sarajevu u ponedeljak je doneo odluku kojom je za pet vlasnika poznatih restorana u tom gradu određena zabrana prilaska tim objektima kao i svaka komunikacija sa zaposlenim osobljem, dok je jednomesečni pritvor određen za dve osobe za koje se sumnja da su tim ugostiteljima osigurale posebni kompjuterski program pomoću kojega su varali na porezu utajivši milione eura.

Sud u Sarajevu prihvatio je zahtev Županijskog tužiteljstva da se jednomesečni pritvor odredi Olegu Krautblattu i Ines Juretić, nekadašnjem i sadašnjem direktoru računarske firme koja je izradila posebni program namenjen ugostiteljima uz pomoću kojega su oni izbegavali da prijave stvarni promet i tako plaćali manji porez od propisanog.

Sud je ocenio kako bi dvoje osumnjičenih ostankom na slobodi mogli da utiču na svedoke ili pokušaju da prikriju dokaze kao i da postoji opasnost od njihovog bega jer Krautblat, uz bosanskohercegovačko, ima i državljanstvo Izraela, dok Juretić, uz državljanstvo BiH, ima i hrvatsko.

Mere zabrane prilaska restoranima i komunikacije sa zaposlenima izrečene su Nedžadu Rašidagiću, vlasniku lanca restorana i kafića "Metropolis", Edinu Vreti, vlasniku kultnog restorana "Kibe", Željku Ljubasu, u čijem je vlasništvu riblji restoran "Luka", Nejri Ibrović, vlasnici restorana "Montana" i Šaćiru Čediću, u čijem su vlasništvu kafići i restorani lanca "Vatra".

Do završetka istrage oni ne bi smeli ni na koji način da upravljaju poslovanjem, sastaju se s drugom osumnjičenima, svedocima i konobarima kojima su poslodavci.

Restorani poput "Kibeta" i "Luke" omiljena su mesta okupljanja sarajevske poslovne i političke elite kao i redovna odredišta inostranih političara za službenih poseta BiH.

U velikoj raciji koja je provedena prošle nedelje pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su ukupno trinaest osoba u sklopu akcije pod kodnim nazivom "Kasa".

Deo je to višemesečne istrage koja je usmjrena na otkrivanje sistemskih poreznih prevara u ugostiteljskom sektoru.

Posebni računarski program kojim su se koristili elitni sarajevski restorani i kafići kreiran je tako da konobari dužim ili kraćim stiskom tipke na blagajni mogu da odrede hoće li račun kojega su izdali biti prikazan u ukupnom dnevnom prometu ili ne.

Odmah nakon hapšenja vlasnici restorana su na policijskom ispitivanju priznali krivnju i pristali na saradnju. Svi su pred istražiteljima izjavili kako su "srednjeg imovinskog stanja" s mesečnim primanjima između 1500 do 2000 konvertibilnih maraka (767 do 1050 evra) ali su istovremeno odmah angažovali najpoznatije i najskuplje sarajevske advokate kako bi ih zastupali tokom dalje istrage i mogućeg suđenja.

Na internet portalima u BiH se još u avgustu 2018. godine pojavila snimak na kojoj je anonimni konobar pokazao kako taj sistem prevara funkcioniše u praksi, no akcija "Kasa" prvi je dokaz da su poreznici i policija nakon toga nešto preduzeli, a za sve im je trebalo više od pola godine.

Komentisajući posjednju policijsku akciju portal Žurnal, koji je prvi objavio snimak, naveo je podatak po kojemu u BiH zbog raširenih prevara godišnje bude utajeno između milijardu i po do tri milijarde evra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.