LONDON I VAŠINGTON UDARILI NA SRBE ZBOG DRAŽE I ČETNIKA! Poslali su NAJOŠTRIJU poruku do sada i TRAŽE HAPŠENJA
Dragoljub Draža Mihailović, Foto: Kurir

OŠTRO

LONDON I VAŠINGTON UDARILI NA SRBE ZBOG DRAŽE I ČETNIKA! Poslali su NAJOŠTRIJU poruku do sada i TRAŽE HAPŠENJA

Jasno su rekli šta misle

Objavljeno: 11.03.2019. 07:15h
  • 43

Ambasade SAD i Velike Britanije su se oglasila povodom obeležavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića koje je organizovao Ravnogorski pokret.

Ambasada SAD u BiH je saopštila da je "užasnuta izveštavajima o pretnjama i nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja".

"Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu neophodne korake, pozabave se ovim pretnjama i učine da oni koji su krivi odgovaraju", objavljeno je na Tviter nalogu Ambasade SAD u Sarajevu.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild na istoj društvenoj mreži je napisao da su u Višegradu viđene "šokantne scene".

"Šokantne scene u Višegradu. Mora da je uznemirilo mnoge širom BiH - nadam se da će vlasti sprovesti punu istragu. Govoru mržnje nije mesto u modernom društvu. Krajnje je vreme za okretanje budućnosti, s odgovarajućim poštovanjem za sve strane", napisao je Fild.

Ravnogorski pokret Višegrad organizovao je danas u tom gradu parastos i polaganje cveća na spomeniku četnikom komandantu, generalu Jugovslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, povodom godišnjice njegovog hapšenja nakon Drugog svetskog rata u okolini Višegrada.

Fena navodi da su ranijih godina pripadnici Ravnogorskog pokreta ovakve skupove organizovali 13. marta, a jutrošnje okupljanje otpočelo je tokom dana u 8.00 na Trgu palih boraca u Višegradu.

Sarajevski "Dnevni avaz" navodi da je ove godine program organizovan tri dana ranije zbog početka pravoslavnog posta.

Navodi se da su se uz povike "Bog čuva Srbiju", "Bog čuva Republiku Srpsku", u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili pred tzv. vojvodom Slavkom Aleksićem, gde su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije Višegrad da se ne sme desiti ni najmanji incident, položili cveće na spomenik u centru grada.

Ravnogorci su položili cveće i na spomenike u mestu Undrulje, gde je u akciji Ozne 13. marta 1946. godine Mihailović uhapšen.

"Kao i svake godine, okupljamo se da odamo spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čoveku koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali i razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora", kazao je predsednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević.

Okupljanje ravnogoraca u RS izazvalo je veliko uzbuđenje u vladajućim strankama u Federaciji BiH, pa tako Klix.ba prenosi saopštenje Stranke demokratske akcije koja traži da "Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti odmah preduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu".

Navodi se takođe da je Demokratska fronta "pozvala ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su danas u Višegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina, ili da im se, ako i pored očiglednih četničko-koljačkih namera ne žele da ih privedu, jednostavno pridruže".

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media