PORED POTPISA AKADEMSKI SLIKAR NEDOSTAJE - OSUĐENI PEDOFIL! Najveći mural u Višegradu delo OSUĐIVANOG umetnika
Mural Ive Andrića u Višegradu, Foto: Printscreen/Twitter, Printscreen/youtube

PROBLEMATIČNA UMETNOST

PORED POTPISA AKADEMSKI SLIKAR NEDOSTAJE - OSUĐENI PEDOFIL! Najveći mural u Višegradu delo OSUĐIVANOG umetnika

Presuda iz 2009. godine bila je prva presuda kojom je jedan prosvetni radnik u BiH osuđen za trgovinu ljudima i seksualno iskorišćavanje učenica

Objavljeno:

Najveći mural u Višegradu, koji prikazuje pisca Ivu Andrića i "njegovu" ćupriju na Drini, delo je akademskog slikara Jelenka Janjića.

Mada je fascinatno delo postalo jedno od glavnih atrakcija ovog grada, mnogima je zasmetalo što je njegov autor, koji se veliča zbog svoje umetnosti, osuđivan jer je maloletnu osobu naveo na seksualni čin, iskorišćavajući položaj profesora u srednjoj školi.

Tviteraši su ovaj slučaj povezali sa slučajem Marije Lukić koja je dve godine trpela seksualno uznemiravanje svog nadređenog, predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke. Marija je odlučila da progovori i na taj način postala simbol za hrabrost žena u borbi protiv nasilja i seksualnog uznemiravanja.

U tvitu koji je podigao veliku prašinu, piše da bi pored potpisa akademski slikar ispod pomenutog murala, trebalo da stoji i "osuđeni pedofil".

"Devojka koju je s 13 godina silovao "umetnik" čijem se muralu Ive Andrića danas dive turisti u Višegradu upozorava da pored potpisa akademski slikar nedostaje crtica - osuđeni pedofil. Slučaj Jutka i hrabrost Marije Lukić, ohrabrila je žene da progovore o mračnim iskustvima"

Inače, Jelenko Janjić je 2009. godine osuđen na pet godina zatvora zbog trgovine ljudima. Ovo je prva presuda kojom je jedan prosvetni radnik u BiH osuđen za trgovinu ljudima i seksualno iskorišćavanje učenica, a uzburkala je javnost kako u Višegradu tako i u ostalim delovima Bosne i Hercegovine.

Sud Bosne i Hercegovine 2010. godine potvrdio je prvostepenu presudu u predmetu Janjića, a mi prenosimo deo saopštenja u kome piše zbog čega je akademski slikar osuđen.

"Apelaciono veće Suda BiH, nakon javne sednice održane 09.03.2010. godine, potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu Jelenko Janjić kojom je optuženi Janjić proglašen krivim za krivično delo trgovina ljudima iz člana 186. stav 2. KZ BiH. Na temelju odredbi člana 39., 41., 42. i 48. KZ BiH Janjić je, 11.09.2009. godine, nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Žalbe Tužilaštva, optuženog Janjića i njegovog branioca Apelaciono veće je odbilo kao neosnovane.

U dugostepenoj presudi se navodi kako je, u sklopu utvrđenih činjenica, prvostepeni sud na pravilan i valjan način utvrdio da je optuženi Jelenko Janjić iskoristio i zloupotrebio stečeno poverenje i položaj profesora srednje škole prema maloletnoj A.K., te iskoristio njenu nezrelost i nesposobnost da shvati značaj i posledice svojih odluka o stupanju u seksualne odnose sa drugim osobama. Optuženi je, kako se navodi u presudi, iskorištavajući autoritet i poziciju profesora u srednjoj školi izvršio radnju vrbovanja, sa ciljem i u svrhu seksualnog eksploatisanja."

BONUS VIDEO: NASILNIK, BRUTALNI LAŽOV I PROPALITET! Kako se Sergej Trifunović bori sa PROZIVKAMA TVITERAŠA?!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.