OTIŠAO SAM PO HLEB, KADA SAM SE VRATIO VODA JE VEĆ BILA U KUĆI! Meštani BiH nakon POPLAVA prepušteni sami sebi
Poplava u BiH, Foto: Youtube printscreen / Klix

izlile se reke

OTIŠAO SAM PO HLEB, KADA SAM SE VRATIO VODA JE VEĆ BILA U KUĆI! Meštani BiH nakon POPLAVA prepušteni sami sebi

Visina vode na pojedinim mestima bila je skoro metar

Objavljeno:

Meštani Kaonika i Busovače, smešteni uz magistralni put M-5 i regionalni put, od jutra lopatama čiste nanose koje je u njihove kuće nanela reka Lašva.

Prepušteni sami sebi, bez ičije pomoći, mjštani Kaonika, koji je juče u Srednjobosanskom kantonu najviše pogođen poplavama, danas sumiraju nastalu štetu.

Ono što se moglo spasiti u 30 minuta, koliko je trebalo da vodena bujica prodre u njihove kuće, spasili su. Šteta je i danas vidljiva iako se voda povukla. Visina vode na pojedinim mestima bila je skoro metar, a retko koja kuća u lašvanskom slivu nije pogođena poplavama.

Pero Bagarić iz Kaonika bio je sam u kući kada je voda počela prodirati u prizemlje, a sam je bio i danas kada pokušava očistiti pomoćni objekt, piše Klix.ba. - Kuća je puna vode, sin mi je u Hercegovini, a evo vidite koliko vode ima. Slično je bilo pre 12 godina, ali sada je situacija puno gora nego što je bila tada - govori Bagarić. Ističe da je bio bespomoćan, da je pokušao zaštiti ono što je godinama gradio, ali da nije uspeo. - Sinoć nisam spavao, gledao sam kroz prozor šta će se dogoditi. Niko nije dolazio, ponudio pomoć, a zaista mi je pomoć potrebna da ovo očistim - zaključio je Bagarić.

Poplava je pogodila i autootpade koji se nalaze na busovačkoj raskrsnici, a vlasnicima je nanesena šteta od više stotina hiljada KM.

Klix.ba je zatekao i Gorana Šimića koji je članovima porodice čistio prizemlje svoje kuće. Voda je, kako kaže, za 30 minuta došla do kolena.

- Otišao sam po hleb, a kada sam se vratio voda je već bila oko kuće. Ono što smo uspeli spasiti spasili smo, a sada moramo sve ovo očistiti. Kada god je poplava, voda dođe do kuće- pojašnjava Šimić.

Dodao je da su kao meštani sakupljali novac da se napravi potporni zid iznad kuća u mestu gde živi, a da je ostatak posla na odvodu vode kroz dve cevi bio zadatak nadležnih. Međutim, napravljena je samo jedna cev koja se jučerzačepila i koja je zadržavala vodu na ovom području. - Sinoć nismo spavali, znali smo šta nas ujutro čeka. Najbitnije je da smo živi, a sada nam je sve ovo očistiti - zaključio je Šimić. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite trenutno dežuraju na ovom području, a u toku dana pomoći će meštanima da iz objekata ispumpaju vodu i drugi materijal koji je nanijela jučerašnja bujica tokom poplava.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.