DAN REPUBLIKE SRPSKE: Počeo svečani defile, sa Dodikom i sin Ratka Mladića i patrijarh Irinej
Jučerašnje okupljanje državnog vrha RS, Foto: Youtube printscreen

praznik u rs

DAN REPUBLIKE SRPSKE: Počeo svečani defile, sa Dodikom i sin Ratka Mladića i patrijarh Irinej

Milorad Dodik je poručio da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi

Objavljeno:

U podne je u Banjaluci počeo svečani defile povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Svečani defile je počeo nakon što je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitormir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Svečanom defileu prisustvuje veliki broj građana, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Defileu prisustvuju i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života.

Predsedavajući Predsednistva BiH, Milorad Dodik, poručio je da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi.

- Ta sloboda je izgrađena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo oko 9. januara jer se okupljamo oko slobode, našeg identiteta, svega što je važno za jedan narod - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Irinej.

On je naglasio da srpski narod gradi tu slobodu da bi razvijao sve svoje vrednosti - veru, kulturu, obrazovanje, sport, ekonomiju, lokalnu zajednicu i celu Republiku.

- Danas je važan dan u istoriji Republike Srpske. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom mestu i želim joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na veru i naciju - istakao je Dodik.

Patrijarh Irinej izjavio je da se Srbi vraćaju veri i Bogu, što je dobar znak da će nadvladati sva iskušenja koja ih, kao i uvek, prate.

Nakon defilea u 14 sati biće održana Svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik", a od 16 časova predviđen je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Na ulicama u centru grada građani se još uvek okupljaju. Prisutan je veliki broj policajaca, a onima koji pristužu se dele zastave Srbije i RS-a.

U svečanom defileu, kako je najavljeno, učestvuje više od 500 pripadnmika MUP-a RS i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora, prenose Nezavisne novine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.