ŽEJKA CVIJANOVIĆ POLOŽILA ZAKLETVU: Nova predsednica RS otkrila ciljeve za svoj mandat
Željka Cvijanović, Foto: Dragana Udovičić

svečanost u bih

ŽEJKA CVIJANOVIĆ POLOŽILA ZAKLETVU: Nova predsednica RS otkrila ciljeve za svoj mandat

Istakla je da će se voditi idejom jake i stabilne Republike Srpske, a koja će nastaviti da se razvija i gradi

Objavljeno:

Novoizabrana predsednicaRepublike Srpske Željka Cvijanović i potpredsednici Ramiz Salkić i Josip Jerković danas su položili zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Cvijanović je u obraćanju entitetskim zastupnicima kazala da izbor za predsednika RS-a doživljava kao priznanje za sve ono što je u proteklom periodu radila s kolegama u Vladi Republike Srpske. Podvukla je važnost stabilnih institucija koje su garancija da će entitet biti spreman za sve što će se morati rešavati u narednom periodu. Kako kaže, u naredne četiri godine mandata sigurno će doći do brojnih prepreka i izazova. - Zato je važno da u RS-u imamo jedinstvo institucija. S timom, na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tesno ćemo sarađivati i usaglašavati stavove RS-a - kazala je Cvijanović.

Odala je počast i onima koji su dali svoje živote ili delove tela za Republiku Srpsku. Istakla je da će se voditi idejom jake i stabilne Republike Srpske, a koja će nastaviti da se razvija i gradi. - Ako smo okupljeni oko interesa RS-a, onda možemo mnogo toga uraditi. Vlada RS vodila se ovom idejom. Radili smo zajedno s predsednikom RS-a i NSRS-om. Republike Srpska danas je stabilna - rekla je Cvijanović. Dodala je da se u RS-u već 16 meseci beleži rast BDP-a, a postignut je i najviši stepen zaposlenosti od kada se bilježe ovi statistički podaci u RS-u, također povećane su penzije i plate. - Posebno sam zadovoljna što smo sve pomake ostvarili kroz iskren dijalog s našim socijalnim partnerima. Znam da je još mnogo izazova pred nama, zbog toga je važno da što pre izaberemo Vladu RS - kazala je Cvijanović.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović foto: Zorana Jevtić

Istakla je da RS svima pruža ruku partnerstva, ali da neće dozvoliti ugrožavanje njenih ustavnih nadležnosti. Predsednica RS-a kazala je da će se zalagati za najveći stepen jedinstva u celokupnom društvu te za mir i toleranciju. - Biću spona usaglašavanja naših predstavnika u institucijama BiH i RS-a, - poručila je Cvijanović. Namerava uz podršku mladih ljudi pokrenuti veliku akciju pod nazivom "Srpska društva u pokretu" jer je potrebna čvršća veza s dijasporom. Ocenila je da je dijaspora značajan resurs koji zaslužuje posebnu pažnju. - Na međunarodnom planu RS je za saradnju sa svima. Evropska unija ostaje jedan od prioriteta - rekla je Cvijanović dodajući da RS jeste za evropski put, ali da se on ne zloupotrebljava. Kako kaže, opredeljenje ka EU integracijama ne isključuje saradnju s Rusijom koja je jedan od najvećih investitora u RS-u. Ona je rekla i da će raditi na osnaživanju saradnje s Kinom. - Pitanje NATO-a je za nas osetljivo. NSRS se jasno opredelila. Ako se Srbija drugačije izjasni o pitanju NATO-a, mislimo da se narod RS-a treba izjasniti o tome putem referenduma- kazala je Cvijanović. Ona je rekla da je za RS od suštinskog značaja odnos sa Srbijom koji je trenutno veoma dobar. Srbiju je nazvala osloncem RS-a, poručujući kako RS s mnogo ljubavi gleda u Srbiju. - RS proteklih godina ide uzlaznom linijom. Od nove Vlade RS-a očekujem da nastavi pozitivne trendove i neguje dijalog sa socijalnim partnerima - rekla je Cvijanović. Istakla je kako će delovati kao predsjdnica svih građana RS-a bez obzira ne etničku, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Uverena je da će za četiri godine konstatovati da je Republika Srpska politički, ekonomski i institucionalno jača.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.