POBEGAO JEDAN OD NAJOPASNIJIH KRIMINALACA: Sud ga pustio da nacepa drva roditeljima za zimu, više se nije vratio!
Adnan Šerak je pobegao iz zatvora, Foto: Printscreen/Youtube

Raspisana poternica

POBEGAO JEDAN OD NAJOPASNIJIH KRIMINALACA: Sud ga pustio da nacepa drva roditeljima za zimu, više se nije vratio!

Iza sebe ima brojna teška krivična dela, između ostalog i ubistvo zatvorenika

Objavljeno:

Jedan od najopasnijih BiH kriminalaca Adnan Šerak nalazi se u begu. On se nakon jednomesečnog odsustva nije vratio u Kaznenopopravni zavod Zenica, gde izdržava kaznu. Iza sebe ima brojna teška krivična dela, između ostalog i ubistvo zatvorenika Dženana Džake.

Prema nezvaničnim informacijama, prihvaćen je predlog da se Šeraku prekine izdržavanje zatvorske kazne na jedan mesec, kako bi pomogao roditeljima da iscepaju drva. Ali, od tada mu se gubi svaki trag. Takođe, Uprava KPZ Zenica imala negativan stav o ovom predlogu, za razliku od nadležnog suda.

Konkretno, Uprava nije bila za to da se Šeraku, dobro poznatom policijskim organima u BiH, dozvoli prekid kazne.

Ove navode potvrdio je Redžo Kahrić, direktor KPZ Zenica, kazavši da je pušten odlukom Opštinskog suda u Sarajevu.

Adnan Šerak je dobio odsustvo da ode da nacepa drva za zimu
Adnan Šerak je dobio odsustvo da ode da nacepa drva za zimu foto: Printscreen/Youtube

- Pustio ga je nadležni Opštinski sud Sarajevo, odnosno njihovom odlukom na mesec dana je dobio prekid kazne. Trebalo je da se vrati 22. oktobra, ali nikad se nije vratio. Odmah nakon što se nije javio tog dana, odnosno večeri, raspisao sam poternicu za njim i on se trenutno nalazi u begu - kazao je Kahrić.

Prema nezvaničnim informacijama Šerak je viđen u Visokom i Brezi. Vrhovni sud Federacije BiH u novembru prošle godine ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Zenici kojom je 15. januara 2015. Šerak osuđen na sedam godina zatvora, jer je u Kaznenopopravnom zavodu Zenica nasmrt pretukao zatvorenika Dženana Džaku.

Presuda je ukinuta nakon što su uvažene žalbe odbrane. Tako je predmet vraćen Kantonalnom sudu u Zenici na ponovno suđenje.

Zatvorenik Dženan Džaka iz Sarajeva primljen je 5. avgusta 2013. s povredama glave na Odjeljenje intenzivne nege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), gde je 11. avgusta umro. Džaka je sve vreme bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je osuđenik umro od posledica povreda lobanje.

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko–dobojskog kantona (ZDK), Šerak je optužen da je 5. avgusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Umro je zbog teških preloma kostiju glave.

Nenad Kojić tokom suđenja je priznao da je on namerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud nije prihvatio. Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH bio osuđen na 14 godina i tri meseca zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.

Šerak je presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića. Šerak je na njih pucao u decembru 2008. u kafiću na Grbavici.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.