SILOVANA DEVOJČICA I TRENERKA CRVENA! I kamen bi zaplakao od NAJPOTRESNIJE RATNE PRIČE sa Balkana
Ilustracija, Foto: Pixabay

JEZIVO

SILOVANA DEVOJČICA I TRENERKA CRVENA! I kamen bi zaplakao od NAJPOTRESNIJE RATNE PRIČE sa Balkana

Za one koji ne znaju, pripadnici Drugog bataljona Sedme muslimanske brigade u zoru 28. decembra 1992. godine upali su u selo Donja Bioča, u kojem su ubili troje civila, među kojima i devetogodišnju Mirjanu

Objavljeno: 17:03h

Mirjana je imala devet godina. Te noći, 27. decembra 1992. godine, te hladne noći, legla je sa bratom Jankom i majkom Radom u krevet. Zaspala da se više nikada ne probudi kao pre...

Jutro u Donjoj Bioči nadomak Ilijaša. Devojčicu bude pucnji i krici. Neko je tu, tu pored kuće. U izmaglici, naslućuje smrt Mirjana, ali ona ne zna šta je to smrt. Lepi se uz majku, koja iskače iz kreveta. Majka Rada Mirjani brzo navlači trenerku, crvenu trenerku, hvata je za ruku i kreću prema vratima.

I onda je sve usporeno. Taj 28. decembar je usporen. Mirjana gleda. Vidi brata Janka, tek nešto starijeg od nje, kako se pokriva ćebetom preko glave dok se krije ispod kreveta. Vidi u onom dimu od baruta i nekakve ljude kako ulaze u kuću. Vidi, a ne čuje pucnje. Tek, njena baka pada pokošena na kućnom pragu. Pored nje i bakina sestra izdiše. Mrtva. To smrt liže njihovu kuću.

Mirjana, od devet godina, privija se uz majku. Dete oseća onu povezanost koju oseća mladunče u najstrašnijim situacijama. Nema tu pameti, nema tu racija, samo instinkt preživljavanja i potrage za majčinom zaštitom.

Devojčicu su probudili pucnji i krici
Devojčicu su probudili pucnji i krici foto: Pixabay.com

Prsti Mirjanini do bola seku majčinu šaku. Tako je najsigurnije, misli. Na kraju krajeva, ovi čudni ljudi ne mogu mi ništa pored mame Rade. A mama je jaka, odgajila je sama mene i brata Janka, misli dete od devet godina. Jer, mama može sve.

Gore iznad nas

Iz misli dečijih izranjaju tri prilike ljudske i uskaču u realnost, tu, u sobu. Baš tu, pored Mirjane i majke Rade. Tri vojnika, dva tamnoputa i jedan belac, sa čudnim trakama oko glave.

Prvi bol. Detetu krvnički naoružani zlotvori ruku otrgnuše iz majčine. I Mirjana gleda, gleda kao da je negde gore, iznad, na plafonu neokrečene sobe, jer to se tako mozak sa nama poigrava, da nam olakša. Gleda i vidi sebe. Gleda kako vojnici bacaju njeno maleno telo na kuhinjski sto. Gleda kako joj skidaju onu preširoku trenerku crvenu, što joj je mati jutros u žurbi navukla. Gleda kako doziva majku, koja nemo i nemoćno promatra zlo koje dolazi sa puškom pod grkljanom. A onda oseti šamar na svom dečijem licu, pa još jedan. Oseti nešto strašno i sramno između nogu. Toliko sramno da se sav onaj njen urlik iz utrobe u Svemir zaputio. Čuje sebe kako govori: "Mama, mama! Pomozi mi, molim te!"

I gleda dete sebe odozgo, ne znajući da gleda silovanje svoje. Jer, dete ne zna šta je silovanje. Tri monstruma smenjuju se u monstruoznom činu. Vriska Mirjanina postaje sve tiša i tiša, samo majčini urlici nadjačavaju nadolazeću smrt. I smrt dođe. I bi uteha!

'I gleda dete sebe odozgo, ne znajući da gleda silovanje svoje
"I gleda dete sebe odozgo, ne znajući da gleda silovanje svoje" foto: Shutterstock

Oseti Mirjana hladnoću u glavi i nekakv pucanj. Pa se uzdiže iznad tela svog zauvek. I vidje Mirjana i majku pokošenu kako pade pored njenog tela. I vide tri muškarca kako izlaze iz kuće njihove. I vide, poslednje što vidje, vide svoga brata Janka, kako se užasnut, ali živ, izlači ispod onog ćebeta. I bi joj drago zbog brata. Barem neko osta' živ!

Silovana je i ubijena Mirjana Dragičević toga jutra 28. decembra 1992. godine u selu Donja Bioča. Imala je devet godina. Mogla je... Ko zna šta je mogla, monstrumi joj ne dozvoliše ni da Novu godinu dočeka, a kamoli život da proživi. Monstrumi silovaše dete pre smrti, obesčastiše Božije biće.

Ja sam je obukla...

A posle? Posle, po rečima majke Rade, koja je čudom preživela i koja se lečila pola godine, posle je nastupio neprebol. Kako Rada reče, imala je tu nesreću da živi sa onom slikom silovanja deteta, imala je nesreću da uopšte živi. Sa sinom Jankom, potucala se od nemila do nedraga, pa se skrasila na Sokocu. Ni svet, ni istorija, ni istina nisu stizali do nje. Niko. Valjda je bila daleko i od istine, koja nikako da je poseti, pa da se Rada oglasi svetu. Da im kaže kako je, pored sina Janka, imala i devojčicu, Mirjanu. Devojčicu koja će večno biti anđeo od devet godina.

I ne samo to... Rada je od užasa krila 13 predugih godina pravu i potpunu istinu o smrti svoje kćerke. Trebalo joj je 13 godina da progovori kako joj je dete pre smrti bilo silovano.

I onda je rekla ovo:

"Moja ćerka je bila u crvenoj trenerci, ja sam je obukla. Široka je trenerka bila. Nju kad su uhvatili, odvojili od mene, ona je vrištala, plakala. Kad su počeli da je skidaju, vrištala je. Plakala. Ja joj nisam mogla pomoći. Zvala me: 'Mama, mama!' Nisam joj mogla pomoći, oni su me držali. Taj prvi kad je silovao, nije bila... ovaj, bila je svesna. Ali, kasnije nije čula, izgubila se verovatno, kad su ova dvojica... Kasnije se ništa nije čula, niti je plakala, niti me zvala, ništa. Samo je ležala na podu. Kad su to završili, onda su pucali u nju, pa u mene."

Bilo je to 2005. godine. Ko je čuo - zaledio se. Samo, slabo ko je čuo. Slabo ko...

Zločin (zauvek) bez kazne

A danas? Do danas niko nije procesuiran za ovo nepatvoreno zlo. Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneo izveštaj protiv 11 lica, koja se terete za krivično delo ratnog zločina u selu Donja Bioča, Opština Ilijaš. Osmorica osumnjičenih terete se po komandnoj odgovornosti, dok se preostala trojica sumnjiče kao neposredni izvršioci krivičnog dela ratnog zločina.

Niko nikada nije odgovarao!

Za one koji ne znaju, pripadnici Drugog bataljona Sedme muslimanske brigade u zoru 28. decembra 1992. godine upali su u selo Donja Bioča, u kojem su ubili troje civila, među kojima i devetogodišnju Mirjanu. Ubijeni su i Nikola Mićić i Lenka Skoko, a ranjene Milojka Draškić i Rada Dragičević.

Danas na groblju na Sokocu počiva Mirjana. Imala je devet godina. Silovana višestruko od tri naoružana vojnika, pa onda ubijena.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.