HAOS NA GRANICI BiH I HRVATSKE: Migranti probili policijski kordon, ima i povređenih! (VIDEO)
Sukob na granici, Foto: Youtube printscreen / Dnevni Avaz

sukob s policijom

HAOS NA GRANICI BiH I HRVATSKE: Migranti probili policijski kordon, ima i povređenih! (VIDEO)

Granični prelaz Maljevac trenutno je zatvoren za sav saobraćaj

Objavljeno:

Dnevni avaz izvestio je da su oko 10.30 sati migranti probili policijski kordon na BiH strani i krenuli prema graničnim prelazima s Hrvatskom.

Navodi se i kako među migrantima ima i povređenih nakon tog probijanja kao i da su iz Hrvatske došli pripadnici Specijalne policije.

Granični prelaz Maljevac trenutno je zatvoren za sav saobraćaj, potvrdila je u razgovoru za Index Snježana Galić, glasnogovornica policije u Velikoj Kladuši.

Zahvaljujući probijanju kordona, na mostu koji spaja BiH i Hrvatsku našlo se izmedju 150 i 200 migranata, a među njima ima žena i dece, javila je regionalna televizija N1.

Hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem nakon što su migranti u Bosni i Hercegovini probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije, saznaje se od zvaničnice MUP-ove službe za odnose s javnošću Marine Mandić.

Probijanjem prvog kordona osobe nisu došle u neposredni kontakt s pripadnicima hrvatske granične policijom jer se između njih nalazi još jedan kordon policije, rekla je Mandić Hini.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije postupala. Mandić je demantovala informaciju iz dela medija da je hrvatska policija u bilo kojem trenutku ušla na bosansko-hercegovačku teritoriju.

- Mogu potvrditi da su migranti, njih oko 200, uspeli da probiju policijski kordon i nalaze se na samom graničnom prelazu Maljevac - rekla je Galić u razgovoru za Index.

Galić je dodala kako nema informacije o tome da su pripadnici hrvatske Specijalne policije ušli na teritoriju BiH.

Načelnik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u Bihaću kako su stupile na snagu vanredne mere čiji je cilj da spreče dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priliv novih migranata.

Više od 100 migranata provelo je noć u blizini graničnog prelaza Maljevac, čekajući na prelazak iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Policija je na oko 100 metara od prelaza postavila zaštitnu žutu traku i onemogućila migrantima da predju u Hrvatsku.

Istovremeno, na železničkoj stanici u Bihaću policija je jutros blokirala voz koji je stigao iz Sarajeva i ne dozvoljava iskrcavanje putnika, medju kojima su uglavnom migranti.

Portal Kliks je objavio da je policija blokirala i ulazak autobusa koji voze migrante u Unsko-sanski kanton (USK).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Avaz/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.