SRAMNI POTEZ GRAĐANA BIHAĆA: Zaustavljali vozove iz Sarajeva kako bi sprečili MIGRANTE da uđu u grad! (VIDEO)
Prizori iz Bihaća, Foto: Youtube printscreen /Aljazeera

ne žele ih

SRAMNI POTEZ GRAĐANA BIHAĆA: Zaustavljali vozove iz Sarajeva kako bi sprečili MIGRANTE da uđu u grad! (VIDEO)

Građani Bihaća od vikenda protestvuju zbog priliva izbeglica

Objavljeno:

Nekoliko stotina građana Bihaća je šetnjom kroz Gradsku aleju do privremenog kampa za migrante u Borićima nastavilo protestnu inicijativu za rešavanje situacije smigrantima u ovom delu Bosne i Hercegovine.

Građani su se organizovali nakon informacije da vlasti planiraju da poseku drva kako bi proširili kamp za migrante, za šta okupljeni na protestu tvrde da ih niko nije pitao.

- Mi nemamo ništa protiv migranata, ali sasvim je logično da insistiramo na tome da im se osiguraju humani uslovi smeštaja. To definitivno mora biti van grada. Predlažemo i lokaciju poput kasarne Željava. Sigurnosna situacija je narušena i bojim se da će ako ovako ostane, roditelji prestati slati decu u školu - rekao je jedan od organizatora protesta Sej Ramić.

Još jednom je ponovio da građani Bihaća u ovom slučaju samo traže rešenje neprihvatljive situacije i za njih, ali i za nekoliko hiljada migranata.

- Zato smo i odredili rokove i nećemo se povući dok ne dobijemo šta tražimo - dodao je Ramić.

Građani su i u subotu uveče na gradskom trgu održali protest zahtevajući hitno rešenje migrantske krize, a potom su na kratko blokirali magistralni put Sarajevo-Bihać i autobusku stanicu kako bi sprečili dolazak migranata.

Pogledajte:

Naravno, reakcije na ovaj postupak ogorčenih građana nisu bile pozitivne. Jedan korisnik Tvitera primetio je da ono što oni sada rade migrantima podseća na sramne prakse koje je narod BiH trpeo na svojoj koži:

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da lokalne vlasti, uz pomoć međunarodnih organizacija, čine sve kako bi obezbedile humane uslove za život migrantima na području Unsko-sanskog kantona (USK), ali da to ide dosta teško.

Kako su preneli sarajevski mediji, Fazlić je istakao da migrantsku krizu u BiH treba da rešavaju Ministarstvo bezbednosti BiH, Granična policija i druge institucije BiH.

- Problem sa kojim se susrećemo mi u Krajini je samo posledica tih propusta na nivou države. Migrantska kriza se rešava na Drini, a ne u Bihaću - ocenio je on.

Novi protestni skup u Bihaću zakazan je za ponedeljak u 18 sati.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Aljazeera.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.