DA LI ŽENA MONSTRUM JOŠ UVEK ŽIVI U SRBIJI? Načinila je NAJMONSTRUOZNIJI ZAMISLIVI ZLOČIN, a posle zatvora...
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

LEDI KRV U ŽILAMA

DA LI ŽENA MONSTRUM JOŠ UVEK ŽIVI U SRBIJI? Načinila je NAJMONSTRUOZNIJI ZAMISLIVI ZLOČIN, a posle zatvora...

Nakon izlaska iz zatvora Šefka Hodžić je promenila identitet, zna se da je jedno vreme živjela u Srbiji, a nakon toga joj se gubi svaki trag

Objavljeno:

Za Šefku Hodžić već decenijama kažu da je najmonstruznija žena ubica s Balkana u istoriji. Njenom jezivom zločinu zbog kojeg je bila osuđena na smrt streljanjem prethodio je težak život s mužem pijancem, koji ju je svojevremeno izbacio iz kuće jer nije mogla da zatrudni.

Vreme nakon Drugog svetskog rata nije bilo povoljno za žene, naročito u siromašnim delovima zemlje, zabačenim selima gde nije bilo ni škole, pa tako ni Šefka iz sela Jusići u BiH nije završila ništa osim dvogodišnjeg kursa opismenjavanja. Šefka se tako sa 17 godina udala za Nedžiba Hodžića 1960. godine.

Prve godine braka nisu bile nasilne, ali šest godina kasnije brak je za siromašan par postao pravi pakao. On se svako veče opijao u lokalnoj gostionici i teturajući se vraćao ili sam ili bi ga doneli. Kakav je brak bio govori i podatak da su ga jednom u selu pitali tuče li svoju ženu, na šta im je Nedžib odgovorio: "A što, vi svoju ne tučete?".

Šefka je jednom pokušala da se ubije, ali ju je video sused i spriječio je. Međutim, zbog velikog pritiska sredine da mora da postane majka Šefka se skroz pogubila i odlučila da lažora trudnoću tako što je ispod haljine nosila jastuk i tako hodala po selu. Nije imala nikakvu ideju šta će reći ljudima za devet meseci, ali je tako uspela da barem na neko vreme zaustavi "nezgodna" pitanja o tome kad planira da postane majka.

Kako su meseci prolazili Šefka je postajala sve nervoznija, jer se po selu uveliko pričalo da će roditi. Na kraju se u oktobru 1969. godine dogodilo kobno veče, kada je Šefka počinila najgori zločin tadašnje Jugoslavije. U isto vreme kada je Šefka glumila trudnoću njena prijateljica Alija Hasanović bila je trudna i početkom trebalo je da rodi početkom oktobra. 6. oktobra u selu se održavala proslava i te večeri su se Šefka i Alija družile, a Alija joj je ispričala kako su pri kraju izgradnje svoje kuće. Kasnije Alija se nije vratila kući.

Dok su seljani tražili Aliju, pronela se vest da je Šefka rodila. Žene su se brzo okupile u Šefkinoj kući, a potraga za Alijom se nastavila. Šefku su zatekli kako leži u krevetu sva mokra, a naručju drži bebu. Nakon što su se sve okupile htele su da operu bebu, ali su shvatile da je mrtva. Sutradan ujutru selo je ostalo u šoku, jer je pronađeno Alijino mrtvo telo u polju – bila je izmasakrirana, stomak joj je bio rasporen, a bebe nije bilo.

Nakon pronalaska tela, istražitelji nisu znali odakle da krenu s istragom, a telo joj je prebačeno u Zvornik. Nikome nije bilo jasno ko bi mogao da počini tako gnusan zločin, a misteriju je uskoro rešio lekar patolog Milan Vušić. Istražnom sudiji je savetovao da proveri žene koje su na taj dan prijavile porođaj. Naime, Vušić je bio siguran da je zločin počinila neka žena koja nije mogla da rodi a jako je htela dete.

Istražitelji su vrlo brzo zakucali i na Šefkina vrata, za koju je nakon ginekološkog pregleda utvrđeno da nije rodila. U maju 1970. godine Šefka je u Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt streljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora.

Stručnjaci koji su se bavili njenim slučajem složili su se da uzrok ovakvog zločina leži upravo u običajima jedne zajednice, odnosno činjenici da je živela u društvu u kojem je bio greh ako žena ne može da rodi.

Nakon izlaska iz zatvora Šefka Hodžić je promenila identitet, zna se da je jedno vreme živjela u Srbiji, a nakon toga joj se gubi svaki trag.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.