Svetski mediji bruje o dečaku iz Sarajeva: Zbog druga iz klupe, sva deca naučila znakovni jezik! (FOTO)

Pravi drugari!

Svetski mediji bruje o dečaku iz Sarajeva: Zbog druga iz klupe, sva deca naučila znakovni jezik! (FOTO)

Dečak je rođen s poteškoćama sluha i govora, ali ipak pohađa redovnu školu, pa su njegova učiteljica i drugari dali sve od sebe da nauče njegov jezik
Objavljeno: 21:47h

- Moj Zejd je srećno i zadovoljno dete, a iz škole se svaki dan vraća s osmehom - rekla je Mirzana Ćoralić, majka gluvonemog dečaka koji ide u sarajevsku Osnovnu školu "Osman Nakaš". Svaka čast, mama: Bosanka se porodila u liftu! (FOTO) Njemu u tome pomažu drugovi iz klupe, koji su odlučili da nauče znakovni jezik i tako mu olakšaju vreme provedeno u školi. Ovu priču prenela je ugledna američka agencija AP, a i mnogi svetski mediji.

Kako piše AP, dečak je rođen s poteškoćama sluha i govora, ali ipak pohađa redovnu školu, pa su njegova učiteljica i drugari dali sve od sebe da nauče njegov jezik, kako se Zejd ni u jednom trenutku ne bi osećao zapostavljenim. Zejdova majka Mirzana rekla je da je srećna što se piše o njenom sinu i njegovim drugarima iz razreda. - Ovo je tek početak naše priče. Mi vodimo veliku borbu, a mediji nam svakako pomažu u tome. Nadam se da će ljudi iz primera Zejdovih drugova i učiteljice shvatiti da ne treba biti podele među ljudima i da su solidarnost i podrška jako bitni – kazala je Ćoralić.
Majka je dodala da u njegovom napretku u školi ipak najviše pomaže učiteljica Sanela Ljumanović, koja se potrudila da Zejd u školu svaki dan odlazi radostan. - Da nije učiteljice i njegovih drugara, to ne bi ni bilo tako. Ovde svi roditelji plaćaju deci kurs znakovnog jezika i svi imaju želju da nauče. A sve samo da bi Zejd bio kao i oni - navela je Ćoralić. Ćoralić priča da Bosna i Hercegovina nema zakon o plaćanju tumača znakovnog jezika.
- Inkluzija je davno uvedena, ali nije nikada sprovedena do kraja. Roditelji dece s oštećenih sluhom sami finansiraju asistente za rad s njihovom decom - kazala je Ćoralić. (Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.