OPTUŽEN ZA UBISTVO 300 SRBA I UNIŠTENJE 38 CRKAVA! Podignuta OPTUŽNICA protiv GENERALA ARMIJE BIH!
Atif Dudaković, penzionisanog generala Armije BiH, Foto: Fonet

ODGOVARAĆE ZA ZLODELA

OPTUŽEN ZA UBISTVO 300 SRBA I UNIŠTENJE 38 CRKAVA! Podignuta OPTUŽNICA protiv GENERALA ARMIJE BIH!

Tužilaštvo je saopštilo da se optuženi tereti za zločine protiv čovečnosti...

Objavljeno:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u četvrtak kako je podiglo optužnicu protiv Atifa Dudakovića, penzionisanog generala Armije BiH i ratnog zapovednika Petog korpusa, čiji su pripadnici branili bihaćko područje.

Dudakovića i još 16 pripadnika Petog korpusa optužili su za ratne zločine na području Bosanske krajine.

Optužnica se odnosi na krivično delo ubistva oko 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika kao i uništenje 38 pravoslavnih crkava i drugih verskih objekata.

Uz Dudakovića su optuženi Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Konježić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Svi oni terete se za krivična dela zločina protiv čovečnosti počinjena na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Deo optužnice protiv Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama vojnih jedinica tzv. autonomne pokrajine Zapadna Bosna koju je utemeljio Fikret Abdić.

Iz Tužilaštva BiH su najavili kako će krivicu optuženih, ukoliko optužnicu potvrdi Sud BiH, dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka i prilaganjem više od hiljadi materijalnih dokaza.

Dudaković u BiH važi za jednog heroja odbrane zemlje tokom rata od 1992-1995. Po okončanju ratnih sukoba bio je i na dužnosti zapovednika zajedničkog uporišta Vojske Federacije BiH. Nakon toga je penzionisan i od tada mirno živi u Bihaću.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.