OTKRILI KRŠENJE IZBORNIH PRAVILA: Koalicija POD LUPOM zabeležila 329 kritičnih situacija!
Foto: Printscreen/Facebook

PRITISAK NA BIRAČE I KUPOVINA GLASOVA

OTKRILI KRŠENJE IZBORNIH PRAVILA: Koalicija POD LUPOM zabeležila 329 kritičnih situacija!

Koalicija “Pod lupom” u lokalnim komisijama, mobilnim timovima i pozivnom centru ima 3.800 posmatrača

Objavljeno:

Prema novim podacima Koalicije “Pod lupom” do 18 sati zabeleženo je 329 kritičnih situacija koje uključuju kršenja izbornih pravila i incidente na biračkim mestima.

Kako je rekao direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović, ohrabruje podatak da je 159 situacija u saradnji s Centralnom izbornom komisijom i lokalnim izbornim komisijama rešeno vrlo brzo.

– To je napredak u odnosu na prošle izbore, ali ujedno broj kritičnih situacija je povećan u odnosu na lokalne izbore. Najviše prijava odnosi se na pritisak na birače i prijave o kupovini glasova, zatim zabranjivanje posmatračima da posmatraju izbore, te sumnja u postojanje tzv. bugarskog voza na 12 birališta – rekao je Jovanović.

Koalicija “Pod lupom” u lokalnim komisijama, mobilnim timovima i pozivnom centru ima 3.800 posmatrača. Prema Jovanovićevim rečima, mobilni timovi su posetili 745 biračka mesta.

– Zabeleženi su kratkotrajni prekidi glasanja na dva biračka mesta u Doboju i na jednom biračkom mestu u Bijeljini. Bilo je dosta kršenja izborne ćutnje. Naši posmatrači su zabeležili 80 primedbi o radu biračkih mesta – rekao je Jovanović.

Istakao je da prozirne glasačke kutije povećavaju transparentnost izbora u BiH.

– Sva kršenja unosimo u zapisnik i njih u CIK mogu, ali i ne moraju tretirati. Tražićemo da izmene zakona Izbornog zakona omoguće instrument koji će uzeti u obzir i ovakve prijave kršenja izbornog procesa – kazao je Jovanović.

Zvanična konferenciju za novinare Koalicije “Pod lupom” zakazana je za 23 sata kada će biti saopštene detaljnije informacije.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.