ČETIRI DŽINA SU MI REKLA DA POJEDEM MAJKU! Otkriveni motivi kanibala iz Velića
Foto: Profimedia

prestrašno ubistvo

ČETIRI DŽINA SU MI REKLA DA POJEDEM MAJKU! Otkriveni motivi kanibala iz Velića

"Stricu hodži jednom se požalio da ga proganjaju đavoli, ali hodža mu je na to rekao da on u sebi nema đavle, nego da se primi posla i da neće imati takve misli "

Objavljeno:

Sabahudin Velić (33) iz Velića kraj Cazina u BiH priznao je ubistvo majke Nasihe (60) i kanibalizam, a bosanskohercegovačke vlasti su ostale u još većem šoku kad je rekao da su ga na to naterala "četiri džina".

Dok se po regionalnim medijima, pomalo nezgrapno, prevodi da je rič o divovima ili đavolima, islamsko verovanje kaže nešto potpuno drugačije.

Naime, prema islamskim učenjima, džini su nevidljiva bića nastala od vatre slična ljudima po tome što imaju slobodnu volju pa će nakon Sudnjeg dana završiti u raju ili paklu, svima prema zasluzi. S druge strane su anđeli (meleki) i đavoli (šejtani) koji odgovaraju hršćanskim ekvivalentima.

Međutim, oko džina se isprepliće mnoštvo priča, mitova i legendi. Poslednjih decenija je ta tema tako popularna da je svojevremeno izdana i apokrifna knjiga "Razgovor s džinom muslimanom". Tamo je autor zabeležio, pa i poprilično očito, razgovor s džinom muslimanom. Džini su bića slobodne volje pa ih tako ima i muslimana i hrišćana i ateista...

Verovatno je mnogima najpoznatiji onaj plavi duh iz Aladinove lampe iz Diznijevih crtanih filmova koji u engleskom nosi naziv "genie" što se izgovara poprilično slično kao džin.

Slavna zbirka arapskih pripovetki, 1001 noć, prepuna je zgoda i nezgoda raznih džina. Od pokušaja zavođenja careva, kraljeva i prinčeva pa do osujećivanja njihovih planova.

Ovo je samo jedan odlomak iz 177. noći Šeherezadinih priči:

- Ifritka, koja pripadaše pravovernim džinima, dugo je posmatrala Kameruzemanovo lice slaveći Alahovo ime i zavideći mladiću na lepoti i dražesnosti. Mislila je: 'Alaha mi, neću mu nauditi, niti ću dopustiti da mu neko nažao učini! Čuvaću ga od svakog zla, jer ovo lepo lice ne zaslužuje ništa drugo osim da se gleda u njega i da se Božije ime slavi. Ali, kako je mogla njegova porodica zaboraviti ga naovako ruševnom mestu? Kad bi ovog časa došao neko od naših marida, sigurno bi ga ubio.

Ovde se vidi dobar deo mitologije koji okružuje džine, da ih ima oba pola, da su skloni ljudskim porocima kao što je zaljubljivanje na prvi pogled, ali i da ih ima spremnih na ubistvo.

Podsetimo, Sabahudin je sekirom raskomadao majčino telo pa ga je danima jeo. Ispred porodične kuće u kojoj je žena monstruozno ubijena u ponedeljak su se okupili rodbina, prijatelji i susedi kako bi Nasihu ispratili i pokopali na mesnom groblju.

- Nikad ne bismo rekli da će se nešto ovako dogoditi.Nisam primetio ništa neobično kod brata. U avgustu sam bio ovde u posetu njemu i majci. Živeli su sami. Dobro su se slagali. Bolje se on slagao s majkom nego ja, pomagali su jedno drugom. Šta se dogodilo da je to učinio, ne znam, da mu se psiha u tako kratkom vremenu preokrenula. Od početka istrage tvrdi, a i dalje stoji kod toga, da su ga naterali crna magija i đžinovi. Da nešto nije u redu, nije nitko primetio jer nam je kuća osamljena, malo uvučena s puta - govori ožalošćen brat Izudin.

Meštani i rodbina su u šoku, zateknuti tragedijom koja je pogodila ovu, kako kažu, mirnu porodicu. Za Sabahudina govore da je bio miran i dobar mladić i da s njime nije bilo nikakvih problema. Nisu primetili da se ponašao imalo neuobičajeno.

I najiskusniji policajci ostali u šoku

- Sve nas je to zateklo, kako ne bi. Dva dana i dve noći nisam spavao - rekao je Sabahudinov tetak za "24 sata" dodajući kako je on inače bio pobožan čovek.

Sabahudin se u subotu unajmljenom Škodom Octaviom odvezao u Sarajevo, gde je telefonom pozvao policiju i rekao im da je sekirom ubio majku. Ali ono što su daljnjom istragom doznali šokiralo je i najiskusnije policajce.

Priznao im je da je raskomadao majčino telo i tokom nekoliko dana sekao i jeo delove njenog tela. Ostatke je navodno zapalio i pokopao na raznim lokacijama oko njihove porodične kuće.

Policiji je ispričao da je pod uticajem crne magije kao i da su mu četiri džina dolazila pred oči i naredila mu da to učini.

Na imanje Velićevih došao je i radnik s bagerom kako bi utvrdili istinitost njegove izjave. Na kraju su samo potvrdili ono najgore. Delove Nasihinog tela pronašli su na najmanje sedam mesta zakopanih u dvorištu. Njeno telo je komadao u garaži i nosio okolo.

Mestom se priča da mu sve to nije bilo dovoljno i da je delove majke, nakon što ih je zakopao, sledećeg dana otkopao jer su mu to opet naredili glasovi u glavi. Tad je navodno s delova njenog tela odvojio meso od kostiju i stavio ga kraj potoka u nadi da će ga pojesti psi.

To se nije dogodilo pa je danima pržio meso i jeo ga, dok je ostatke kostiju vratio u zemlju i zakopao ih. Istog dana zaklao je i njihovog psa.

Istražitelji još ne znaju kad je tačno sin ubio majku. Pretpostavljaju da se na svoj monstruozni čin odlučio pre šest ili više dana. Sabahudina su odmah uhapsili i nad njime se sprovodi istraga.

Sudija istrage odredio mu je jednomesečni pritvor. Tek mu sledi psihijatrijsko veštačenje ne bi li utvrdili je li bio uračunljiv u trenucima kad je presudio majci.

Osim pravosudnih tela, i meštani su zgroženi teškim krvoprolićem. Dodaju da je Sabahudin, kao što je rekla i porodica, bio normalan mladić, miran i povučen, i da je često biciklom odlazio u obližnje naselje Baštra na kafu.

Jedini porok mu je bila kocka te je često odlazio u kladionice. Nije imao stalan posao. Povremeno bi radio u građevini, a finansirala ga je majka. Navodno nije hteo nigde ni da ode od kuće, jer nije hteo majku da ostavi samu. Govorio je da se ostao brinuti o njoj i da joj je pomagao.

- Nasiha je bila mirna, povučena žena. Živela je mirnim životom, ali nije bila srećna. Nakon što je rodila trojicu sinova, njn sad pokojni suprug, koji je tad radio u inostranstvu, našao je drugu ženu i otišao. S njom je imao još dece i to ju je dotuklo. Sama je morala odgajati decu - rekla je meštanka i napomenula da su dva sina otišla raditi u inostranstvo, dok je Sabahudin ostao da živi s njom.

Nakon što joj je preminuo suprug, Nasihi je pripala njegova penzija i od toga su živeli.

- Iako svi govore da je bio miran i dobar mladić, meni je delovao kao da ima psihičkih problema. Davno je imao devojku, ali ona se pre desetak godina utopila u reci Uni. To ga je promenilo. Povukao se te nastavio živeti mirno i tiho. Svakog dana je biciklom odlazio u kladionicu sa slušalicama u ušima, a rukama u džepovima. Vozio je kao da će putem poleteti. Stricu hodži jednom se požalio da ga proganjaju đavli, ali hodža mu je na to rekao da on u sebi nema đavle, nego da se primi posla i da neće imati takve misli - govori meštanka.

Dodala je kako je saznala da je istražiteljima ubistvo predstavio kao kurban, odnosno žrtvu.

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.