AZRA (24) JE DEVOJKA S DAUNOVIM SINDROMOM KOJA JE SRUŠILA SVE STEREOTIPE: Bavim se DŽUDOM već 11 godina, sve je moguće ako nešto jako želite! (FOTO)
Foto: Facebook / Azra Dedić

bRAVO, CARICE!

AZRA (24) JE DEVOJKA S DAUNOVIM SINDROMOM KOJA JE SRUŠILA SVE STEREOTIPE: Bavim se DŽUDOM već 11 godina, sve je moguće ako nešto jako želite! (FOTO)

Prebrodila je sve nedaće i, iako suočena s činjenicom da je rođena drugačija, Azra nije oklevala da uspe u svojoj zamisli

Objavljeno:
Milica Božinović

Bišćanka Azra Dedić (24) je prva osoba s Daunovim sindromom u Bosni i Hercegovini, koja je stekla majstorsko zvanje u bilo kojoj borilačkoj veštini. Mlada bišćanka se džudom bavi već punu deceniju i ne planira da stane!

Azra je na svom vlasitiom primeru dokazala da je sve moguće i da nema nedostižnih ciljeva.

Rođena je 16.09.1994. godine u Bihaću. Osnovnu i srednju umetničku školu takođe je završila u Bihaću. Trenutno je zaposlena u Cosmetic marketu, a za sebe kaže da je gotovo uvek vedra, dobro raspoložena i nasmejana, ali, napominje, zna da bude i jako tvrdoglava i pomalo svadljiva kada je neko iznervira.

U razgovoru za naš portal, Azra je otkrila kako je počela da se bavi džudom, ko joj je bio najveća podršaka i šta je sve nagnalo da ne posustane i ispuni svoje želje uprkos svemu.

- Judom sam počela da se bavim zato što sam htela da se bavim nekim sportom, a naš porodični prijatelj je poznavao jednog od mojih sadašnjih trenera i preporučio mi da pokušam sa judom. Posle našeg zajedničkog susreta dogovorili smo se da krenem na treninge - kaže Azra i dodaje:

- Čim sam otišla na prvi trening jako mi se svidela atmosfera u klubu, osećala sam se potpuno prihvaćenom. Nakon nekoliko treninga treneri su rekli da imam talenat za judo sport. I tako je sve počelo, a traje već jedanaest godina - objašnjava nasša sagovornica.

Azra napominje da je u tom periodu imala mnogo takmičenja, osvajala je brojne medalje, od kojih je najznačajnija bronzana sa prvog svetskog prvenstva u G - judu održanog prošle godine u Kelnu.

- Odskoro sam i nosilac crnog pojasa (majstor juda 1.DAN). Moram da kažem da sam uspela zahvaljujući velikoj podršci porodice, trenera i članova kluba, te izuzetnom razumevanju mog poslodavca. I ovom prilikom želim da izrazim zahvalnost vlasniku i upravi CM marketa, sto su mi pružili priliku da radim i ostvarim svoj dugoočekivani san - objašnjava Azra.

Naša mlada i uspšena sagovrnica navodi da joj je najveća želja što se sporta tiče, da u budućnosti ode na Olimpijske igre, a u svakodnevnom životu da nastavi da radi i da se usavršava, a pre svega, na prvom mestu joj je kaže, njeno zdravlje i zdravlja njene porodice.

- Formula za uspeh je pre svega verovati u sebe, voleti ono što radiš i imati podršku porodice, prijatelja i svih koji su uključeni u moj život.

Za kraj, Azra je našim čitaocima poručila da prvenstveno budu dobri ljudi, poštujte druge i drugačije.

- Ne odustajte od svojih snova bez obzira na prepreke koje vam se nađu na putu - zaključuje Azra.

Azra je devojka koja je svojim primerom srušila sve stereotipe i predrasude o tome da osobe sa Daunovim sindromom ne mogu uspešno da se uključe u svakodnevni život. Prebrodila je sve nedaće i iako suočena s činjenicom da je rođena drugačija, Azra nije oklevala, već je svojim trudom dokazala da prepreke ne postoje, ako nešto dovoljno jako želimo.

Ovim putem, mladoj šampionki želimo da nastavi da niže uspehe, da uvek ostane vedra i nasmejana, jer, nebo je granica!

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Velja Ilić


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.