BOSANAC OŠTETIO NEMAČKU ZA 100  MILIONA EVRA: A oni mu zauzvrat srušili SVE SNOVE
Foto: Shutterstock

kriminalne radnje

BOSANAC OŠTETIO NEMAČKU ZA 100 MILIONA EVRA: A oni mu zauzvrat srušili SVE SNOVE

Ovaj slučaj je počeo da se istražuje još 2014. godine

Objavljeno:

Nemačka policija je pod nadzorom tužilaštva uhapsila više od 50 osoba koje su bile uključene u nelegalnu trgovinu bakrom, a koju je predvodio državljanin BiH Senad V (47).

Kriminalna ogranizacija je navodno utajila porez na promet od čak 100 miliona evra, a Senad V. je osuđen na sedam godina zatvora i oduzeta mu je imovina vredna 25 miliona evra.

Kako se navodi u optužnici, više od 100.000 tona bakra je iz Srbije uvezeno u Nemačku, a prema istrazi javnog tužilaštva više od 50 osumnjičenih i 50 kompanija se navodno bavilo njegovom trgovinom i izbeglo plaćanje poreza na promet. Bakar je prodavan industrijskim kupcima putem lažnih kompanija sa lažnim fakturama.

Okružni sud u Berlinu osudio je Senad V. kao glavnu odgovornu osobu za kartel zbog utaje poreza od 2010. do 2014. godine., a on se već žalio, iako je u pritvoru.

Ovaj slučaj je počeo da se istražuje još 2014. godine, a kako je za nemačke medije, koji sa velikom pažnjom prate ovaj slučaj, rekao portparol tužilaštva Martin Stelner, policija je prisluškivala razgovore Senada V. i njegovih saučesnika i pratila njegovo kretanje nakon što je krenula u akciju hapšenja.

Poslovi ovog kriminalnog klana su se svodili na to da je uvezeni bakar preprodavan u Nemačkoj preko lanca posredničkih kompanija sa netačnim poreskim informacijama. Na kraju proizvodi su završavali u inostranstvu i porez se refundira iako nije plaćen.

Bonus video:

Espreso intervju - Miloš Jovanović

(Espreso.co.rs/Alo!)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.