BOSANSKE GENERALE OBUČAVALI TERORISTI! Najmanje trojica oficira prošlo je kurs AL KAIDE, AL NUSRE I ISIS-a!
Foto: Reuters

šokantno otkriće

BOSANSKE GENERALE OBUČAVALI TERORISTI! Najmanje trojica oficira prošlo je kurs AL KAIDE, AL NUSRE I ISIS-a!

Stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da je grupa od 12 pripadnika tadašnje Armije BiH otišla na obuku u Pakistan 1993. godine na osnovu tajnog plana koji je inicirao i sproveo u delo Alija Izetbegović

Objavljeno: 01.08.2018. 12:39h
  • 1

Najmanje trojica generala Oružanih snaga BiH pohađali su tokom rata od 1993. do 1995. u pakistanskom gradu Kveta kurs vojnoobaveštajne službe Al Kaide i Nusre .

Taj kurs je prošlo više aktuelnih vođa Islamske države, Al Kaide i pokreta El Nusra.

Tu obuku prošlo je i nekoliko nižerangiranih oficira Oružanih snaga BiH, uključujući i najmanje jednog visokopozicioniranog zvaničnika BiH, prenele su Vesti onlajn.

Obuku je prošao i Halid Šeik Muhamed, glavni organizator napada na SAD 11. septembra 2001. godine, a njega su američke tajne službe uhapsile 2003. godine u Pakistanu.Muhamed se od 2006. nalazi u bazi Gvantanamo, gde mu se pred vojnom komisijom, daleko od javnosti, sudi za organizovanje tog terorističkog napada.

Prema obaveštajnim podacima, on je ovaj kurs pohađao u isto vreme kada i grupa koja je stigla iz BiH.

Međutim, polaznici Armije BiH ne samo što nisu predmet ineteresovanja američkih obaveštajnih službi, već im je ova obuka bila ključna preporuka u napredovanju u službi.

Tu obuku je prošao i Sifet Poždić, tada natkapetan, a danas general i predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koji tvrdi da je otkriće britanskog "Independenta" da je minobacačku municiju proizvedenu u Travniku, koristila Islamska država.Stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da je grupa od 12 pripadnika tadašnje Armije BiH otišla na obuku u Pakistan 1993. godine na osnovu tajnog plana koji je inicirao i sproveo u delo Alija Izetbegović.

Cilj je bio da se snage Armije BiH osnaže dobro obučenim vojnim kadrovima koji će se tajno školovati ili proći specijalističke kurseve isključivo među zemljama Bliskog istoka koje su bile i među glavnim finansijerima Izetbegovićeve politike tokom rata.Svi oficiri koji su prošli kurs u Pakistanu kasnije su napredovali "kosmičkom brzinom", od kapetana, pa do generala, istakao je Galijašević.

Kako je naglasio, pokušaji prikrivanja izvoza oružja i municije iz BiH Islamskoj državi je "pokušaj da se za kriminalno ponašanje vlasti u Sarajevu i podršku teroristima Al kaide i islamske države, okrive Republika Srpska i Srbija".

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media