NASER JE ŽRTVA, ON SE BRANIO, NIJE IŠAO DA UBIJA! Preminula predsednica MAJKI SREBRENICE zaljubljeno pričala o koljaču Srba!
Foto: Profimedia / Youtube prinscreen

SPORNA ODBRANA

NASER JE ŽRTVA, ON SE BRANIO, NIJE IŠAO DA UBIJA! Preminula predsednica MAJKI SREBRENICE zaljubljeno pričala o koljaču Srba!

Orić je oslobođen svih optužbi

Objavljeno: 13:46h

Hatidža Mehmedović, predsednica udruženja "Majke Srebrenice" umrla je u Sarajevu gde je bila na lečenju.

U zločinu u Srebrenici u julu 1995. izgubila je supruga i dva sina, zbog čega se borila za to da se sazna istina o svim nedelima koja su tamo počinjena.

Ipak, Mehmedović je zastupala i neke kontraverzne stavove o zločinima koje je počinila druga strana u krvavom ratu.

Naime, ona je podržala osobađajuću presudu za Nasera Orlća, koja je razbesnela najviše srpsko stanoviništvo.

- Postoji želja velikih sila i sveta da se izjednače žrtva i agresor. Naser je žrtva. Naser se branio, nije išao da ubija, to znaju i ptice na granama. On je samo kriv što je preživio. Zato mu se i dešavaju i ovi progoni u Hagu i po BiH. Ne sudi se Naseru, to je poniženje naših žrtava, naših najmilijih koji s ubijeni na najsvirepiji način u genocidu u Srebrenici i u agresiji. Izjednačavaju žrtvu i agresora, pa da li to ima igde na svetu - izjavila je ona.

Sud BiH je u oktobru 2017. godine izrekao presudu prema kojoj Naser Orić i Sabahudin Muhić koji su optuženi za zločine počinjene nad srpskim civilima 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac oslobođeni optužbe.

Orić i Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.