JEDAN OD NAJVEĆIH ZAGAĐIVAČA VAZDUHA U EVROPI NALAZI SE NA BALKANU! Građanima OVOG GRADA zdravlje je svakim danom sve više UGROŽENO!
Foto: Reuter

štetne emisije

JEDAN OD NAJVEĆIH ZAGAĐIVAČA VAZDUHA U EVROPI NALAZI SE NA BALKANU! Građanima OVOG GRADA zdravlje je svakim danom sve više UGROŽENO!

Zagađenju vazduha na ovom području u mnogome doprinose stari automobili

Objavljeno:

Nakon Severne Koreje, Bosna i Hercegovina ima najveću stopu smrtnosti zbog zagađenja u svetu.

Glavni izvor zagađenja je termoelektrana “Tuzla” koja godišnje spali preko 3,3 miliona tona uglja.

Termoelektrana “Tuzla” je jedan od deset najvećih zagađivača u Evropi, koja godišnje emituje 51 644 tona SO2 i 896 tona čestica u zrak čineći je najvećim izvorom PM2.5 čestica u Bosni i Hercegovini.

- Zagađenje vazduha je skriveni ubica u Tuzli. Kao doktor u službi građana svestan sam potrebe za unapređenjem kvaliteta vazduha. Moja najveća briga je zdravlje najmlađih, dece. – rekao je dr Emir Durić.

Pored industrije koja narušava zdravlje građana, zagađenju vazduha na ovom području u mnogome doprinose stari automobili i kućna ložišta koja kao energent koriste fosilna goriva.

Kao i u mnogim drugim gradovima Bosne i Hercegovine, na ulicama Tuzle i Lukavca dominiraju stara istrošena dizel vozila koja izuzetno štetno utiču na kvalitet vazduha.

Samo je u 2012. godini više od 3 500 osoba u Bosni i Hercegovini prerano umrlo zbog štetnog delovanja ambijentalnog zagađenja vazduha na njihovo zdravlje.

Iako su Bosni i Hercegovini zakonima određene granične vrednosti emisija pojedinih zagađujučih materija u vazduhu, ti zakoni se nažalost loše primenjuju što znači da je vazduh često nezdrav.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/unmaskmycity.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.