IZETBEGOVIĆ U SREBRENICI: Ubiti čoveka koji vam ništa nažao nije učinio, ubiti ženu u 6. mesecu trudnoće, te dubine zla samo zlikovci mogu razumeti!
Foto: Beta

obeležavanje godišnjice

IZETBEGOVIĆ U SREBRENICI: Ubiti čoveka koji vam ništa nažao nije učinio, ubiti ženu u 6. mesecu trudnoće, te dubine zla samo zlikovci mogu razumeti!

"O razmerama zla govori i statistika da je u danima pakla, svake minute ubijen jedan srebrenički muškarac, nisu pošteđeni ni dečaci od 12 godina, ni starci, ali ni žene"

Objavljeno:

Bakir Izetbegović danas je u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovao ukopu i dženazi još 35 žrtava srebreničkog genocida.

Izetbegović je na početku obraćanja kazao kako će danas u potočarsku zemlju, u ovu dolinu tuge, u kabure spustiti posmrtne ostatke 35 nevinih ljudi, ubijenih samo zato jer su bili Bošnjaci i muslimani.

- Sada, 23 godine posle pitamo se koja je to količna mržnje i zla bila da ubiju dečaka, starca i trudnicu, da se za samo nekoliko dana ubije više od 8000 ljudi. Danas ukopavamo i Kadriju Musića, čiji su delovi tela proađeni u 4 različite masovne grobnice. Ubiti čoveka kojeg prvi put vidite, ko vam ništa nažao nije učinio, ubiti ženu u 6. mesecu trudnoće, te dubine zla samo zlikovci mogu razumeti. O razmerama zla govori i statistika da je u danima pakla, svake minute ubijen jedan srebrenički muškarac, nisu pošteđeni ni dečaci od 12 godina, ni starci, ali ni žene - kazao je bošnjački član predsedništva Bosne i Hercegovine.

Izetbegović dodaje i kako UN, koji je Srebrenicu proglasio zaštićenom zonom, nije sprečio pokolje podrinjskih muškaraca.

- Srebrenica će ostati tamna mrlja svih onih koji su mogli, ali nisu sprečili genocid.

Izetbegović je u svom govoru pozvao i zločince da otkriju gdj se nalaze posmrtni ostaci žrtava, kako bi porodice konačno mogle pronaći mir.

- Glavni kreatori u Hagu su osuđeni na doživotne i višegodišnje zatvorske kazne. 23 godine nakon genocida mi još tragamo za hiljadama žrtava. Sa ovog mesta pozivamo zločince, olakšajte i sebi i nama, pronađite nešto ljudsko u sebi, recite gde se nalaze posmrtni ostaci - poručio je Izetbegović.

Izetbegović se obratio i predstavnicima međunarodne zajednice:

- Bošnjaci su izdani od Međunarodne zajednica kada je poklana zaštićena UN zona. Te stvari se ne mogu popraviti. Ali poruka da je Karadžić junak, da zaslužuje odlikovanje je strašna poruka. Mi s tim ne možemo živeti. To se da ispraviti, jednom vašom odlukom. Pozivam vas da makar tu stvar uradite. Negiranjem genocida čine dodatne zločine nad žrtvama i njihovim porodicama, vrijeđaju sve nas, guraju prst u oko civliziranom svetu, ali najviše štete nanose vlastitom narodu. Istinu o genocidu neće moći nadvladati. Potvrđena je presudama međunarodnih sudova. Širom sveta sve je više obeležavanja ovog dana, preko Evrope, Azije, Amerike, svi se prisećaju srebreničkog genocida".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.