DAVID JE UBIJEN! Tužilaštvo potvrdilo sumnje njegovog oca, ali PARLAMENT odbija da prihvati odluku! IMA LI PRAVDE ZA OVOG MOMKA?!
Foto: Printscreen You tube

KAKO JE OVO MOGUĆE?!

DAVID JE UBIJEN! Tužilaštvo potvrdilo sumnje njegovog oca, ali PARLAMENT odbija da prihvati odluku! IMA LI PRAVDE ZA OVOG MOMKA?!

Smrt Davida Dragičevića (21) slučaj je koji je doveo do najmasovnijih protesta u RS-u i istovremeno poslužio kao sredstvo obračuna opozicije i vlasti koju kontroliše Milorad Dodik

Objavljeno: 22:01h

Okružno tužilaštvo donelo je odluku da je smrt Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke koji je pronađen mrtav 24. marta na ušću rečice Crkvine u Vrbas u tom gradu, okarakteriše kao ubistvo.

Međutim ta činjenica nije bila dovoljan razlog kako bi vladajuća većina u parlamentu Republike Srpske podržala zaključke posebnog parlamentarnog istražnog poverenstva koji su ukazali na tu činjenicu i stoga zatražili odgovornost policije za koju se pretpostavlja da je pokušala zataškati celi slučaj.

Smrt Davida Dragičevića (21) slučaj je koji je doveo do najmasovnijih protesta u RS-u i istovremeno poslužio kao sredstvo obračuna opozicije i vlasti koju kontroliše Milorad Dodik.

Zastupnici iz vladajuće većine u entitetskom parlamentu u sredu su odbili podržati zaključke istražnog poverenstva koje je dobilo zadatak da utvrdi činjenice vezane za tok istrage o Dragičevićevoj smrti.

U predloženim zaključcima je navedeno kako "postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen" što zahteva brzo reagiovanje tužitelja a zbog počinjenih propusta predloženo je utvrđivanje odgovornosti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i još nekolicine drugih visokih zvaničnika MUP-a kao i Zavoda za sudsku medicinu čiju su forenzičari tvrdili kako je Dragičević zapravo nastradao nesrećnim slučajem odnosno utapanjem.

- Parlamentarna većina postala je saučesnik u prikrivanju istine i pravde, prikrivanju ubistva Davida Dragičevića - izjavio je novinarima nakon glasanja u parlamentu predsednik istražnog poverenstva Branislav Borenović, ujedno zastupnik u Narodnoj skupštini RS i predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) koja je u RS-u u opoziciji.

Odgovornost za odbijanje parlamentarne većine da prihvati zaključke istražnog povjerenstva prebacio je na predsednika RS Milorada Dodika i druge lidere stranaka koje čine vladajuću većinu.

Zastupnik Dragan Čavić, još jedan opozicioni zastupnik, kazao je kako je tokom dana od banjalučkog okružnog tužitelja dobio potvrdu da je smrt Davida Dragičevića okvalifikovana kao ubistvo pa će se u tom pravcu voditi istraga.

- Tužiteljstvo je dobilo saglasnost suda i jutros je uputilo MUP-u RS-a predmet na postupanje - kazao je Čavić.

Tek nakon toga ministar unutrašnjih poslova RS Lukač je na konferenciji za novinare potvrdio kako je iz tužiteljstva stigao nalog za sprovođenje istrage ali je indistirao na tome da u njemu nema elemenata koji podupiru teze o prikrivanom ubistvu.

Protesti u Banja Luci
Protesti u Banja Luci foto: Printscreen

Lukačevo je tumačenje kako tužiteljstvo drži da je Dragičević bežeći od za sada nepoznatih osoba s kojima se sukobio upao u korito rečice i tamo se utopio.

- Konstrukcije su da je Dragičević bio otet, zatočen i zlostavljan a te je tvrdnje na žalost prihvatio Davidov otac - kazao je Lukač.

- David Dragičević je 18. marta na nepoznat način završio u reci Crkvina i tamo je došlo do utapanja - kazao je Lukač predbacujući tužiteljstvu jer je tri meseca čekalo kako bi okvalifkovalo slučaj iako je to, kako tvrdi moglo biti obavljeno za tri dana.

Otac Davida Dragičevića Davor koji već mesecima tvrdi kako je njegov sin ubijen na Fejsbuku je takođe napisao kako je napokon dobio potvrdu da je bio u pravu.

- Upravo sam pričao s (okružnim) tužiteljem Želimirom Lepirom i delo je okvalifikovano kao ubistvo. Pravda za Davida - napisao je Dragičević koji tvrdi kako činjenice o ubistvu njegova sina uporno pokušavaju prikriti u policiji RS jer žele zaštititi ubicu ili ubice.

On je najavio za 7. jula u Banjoj Luci novo veliko protestno okupljanje kako bi na entitetske vlasti izvršio novi pritisak u cilju sprovođenja brze i učinkovite istrage.

Vlast i Milorad Dodik lično svakodnevne proteste na središnjem banjalučkom trgu tumačili sukao oblik političkog pritiska.

- Ta politizacija prevršila je meru i to traganje za istinom poprima sve više politički značaj - izjavio je ranije Dodik.

Davor Dragičević mu je na to odgovorio porukom kako je Dodik taj koji je u celi slučaj uvukao politiku pa će se sada suočiti s posledicama te odluke.

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.