ZABORAVLJENI MASAKR: Pre tačno 25 godina ispaljen je projektil koji je UBIO SEDMORO DECE!
Foto: Wikipedia

opsada sarajeva

ZABORAVLJENI MASAKR: Pre tačno 25 godina ispaljen je projektil koji je UBIO SEDMORO DECE!

Masakr u ulici Bakarevića na Bistriku desio se 26. juna 1993. Granata ispaljena sa srpskih položaja ubila je sedmoro dece

Objavljeno:

Za vreme opsade Sarajeva dogodili su se mnogi zločini, a jedan od najpotresnijih se odigrao u ulici Bakarevića.

Masakr u ovoj ulici na Bistriku desio se 26. juna 1993., kada je granata ispaljena sa srpskih položaja ubila je sedmoro dece.

Podsetimo, Sarajevo je gađano po naređenju komandanta VRS Ratka Mladića, kao i komandanata Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića.

Tokom opsade ciljani su i civilni ciljevi, što je utvrđeno kasnije u Haškom tribunalu.

Opsada Sarajeva koju je pripremila i neko vreme sprovodila tzv. JNA, a od druge polovine maja 1992. vojska Republike Srpske, trajala je od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996, ukupno 1.425 dana! Kako je izneseno u Haškom tribunalu, tokom skoro četvorogodišnje blokade, VRS je grad opsedala sa 13 do 18 hiljada vojnika pozicioniranih po okolnim brdima.

Srpske snage su Sarajevo napadale artiljerijom, minobacačima, tenkovima, protivvazdušnim topovima, teškim mitraljezima, višecevnim raketnim bacačima, modifikovanim avionskim bombama, pešadijskim naoružanjem i snajperskim puškama. Za vreme opsade na Sarajevo je prosečno padalo 329 granata dnevno, a "rekord" je ostvaren 22. jula 1993. kada je na grad ispaljeno 3.777 granata.

Za zločine počinjene tokom Sarajevske opsade, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je generala Stanislava Galića na doživotnu robiju, a Dragomira Miloševića na 29 godina zatvora. Ratko Mladić je osuđen na doživotnu robiju, a Karadžić na 40 godina zatvora.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.