ISPRAVKA: DEČAK SA SRPSKOM ZASTAVOM STOJI NAD SPOMENICIMA U SREBRENICI je u stvari SATIRA (FOTO)
Foto: Facebook printscreen

šokantna objava

ISPRAVKA: DEČAK SA SRPSKOM ZASTAVOM STOJI NAD SPOMENICIMA U SREBRENICI je u stvari SATIRA (FOTO)

Svoju sreću pokazao je pričom koju, očito, najviše sluša u kući, pišu bosanski mediji

Objavljeno: 19:51h

Uoči obeležavanja godišnjice stradanja u Srebrenici, na jednoj Fejsbuk stranici pojavio se crtež koji je izazvao burne reakcije.

Naime, objavljen je crtež dečaka predškolskog uzrasta. Dečak je nacrtao sebe i svog prijatelja sa šajkačama na glavama, zagrljene s prijateljicom. U ruci drži zastavu Republike Srpske. Njih troje, što ilustrira i crtež, nasmejani stoje pored brojnih tabuta.

Bosanski mediji ovako su prokomentarisali ovaj crtež:

"Autor ovog crteža, koji se širi društvenim mrežama, iako šestogodišnjak, nije kao svoju sreću nacrtao sebe zagrljene s roditeljima, prijateljima... Nije nacrtao svoje druženje sa psom, igru u parku, najdražu igračku... Nije svojom srećom ilustrirao detalj s nekog nedavnog odmora, zimovanja ili letovanja... Nije nacrtao sebe sretnog ispred škole s budućim prijateljima...

Svoju sreću pokazao je pričom koju, očito, najviše sluša u kući. Toliko mržnje prema budućim školskim prijateljima koji se ne zovu kao on u samo nekoliko poteza olovkom..."

- Na ovako svečan dan, imam čast da s vama podijelim divan umetnički rad autora predškolskog uzrasta o temi „Sreća“. Dok su njegovi drugovi kao inspiraciju izabrali judojevrejske motive Pokemona i paganske, šizofreničke podvale Nindža kornjača, ovaj budući vitez pravoslavlja je izabrao da živopiše proslavu oslobođenja vjekovno srpske Srebrenice i time sebi već u ranoj mladosti osigurao mesto u carstvu nebeskom – objavljeno je na Fejsbuk profilu pod imenom "otac Pajsije".

Objava na Fejsbuku
Objava na Fejsbuku foto: Facebook printscreen

A ovo je prava istina:

Crtež i post koji je “Avaz” iskoristio za svoj članak, nisu, dakle, objavljeni na profilu samog Pajsija, jer isti nije među živima već 24 godine, niti na bilo čijem drugom profilu. Originalna objava se zapravo pojavila na Facebook stranici nazvanoj “Otac Pajsije”, koja više ne postoji. Prije nego što je obrisana, stranica je objavljivala postove satiričnog, često crnohumornog karaktera, koji su po pravilu bili usmjereni na kritiku Srpske pravoslavne crkve, ali i njenih vjernika, uključujući i promociju nacionalističkih stavova i podršku ratnim zločinima koja je dolazila od nekih predstavnika iste te crkve. Stranica je često objavljivala morbidne i šokantne sadržaje poput onog koji je “Avaz” predstavio kao stvarnu vijest, na koje su se najviše žalili upravo vjernici SPC.

O tome svjedoči i diskusija na forumu stranice “Pouke”, koja sebe opisuje kao “najveći crkveni sajt”, gdje je jedan od korisnika započeo diskusiju u kojoj je stranicu “Otac Pajsije” opisao kao “trolovanje i ismijavanje crkve”, uz upozorenje ostalim “forumašima” da ne nasjedaju na “trolovanje”.

U narednih godinu dana, na samoj diskusiji su nekoliko puta postavljane slike objava sa stranice “Otac Pajsije”, među njima i onih koje su se referirale na samu stranicu “Pouke”, što je posebno smetalo korisnicima iste.

Iako autor članka u “Avazu” nije nužno morao znati da se radilo o ovakvoj stranici, takvu je informaciju mogao dobiti vrlo prostom Google pretragom. No čak i bez toga, sam tekst objave koju je “Avaz” prenio i fraze poput “judojevrejski motivi Pokemona”, “paganske, šintoističke podvale Nindža kornjača” te “budući vitez pravoslavlja”, same po sebi ukazuju na to da se ne radi o stvarnom crtežu šestogodišnjeg djeteta i stvarnoj afirmaciji ratnih zločina, kao što “Avaz” tvrdi.

Osim što je netačno da se ovaj post pojavio na ličnom profilu osobe koja je mrtva više od 20 godina i da prikazuje crtež stvarnog šestogodišnjeg djeteta, netačna je i tvrdnja da je post objavljen ove godine. Objava navedena u “Avazu” stara je bar godinu dana, što se može vidjeti iz objave koja se na privatnom profilu “Sead Javasic” pojavila prošle godine.

S obzirom da “Avaz” nije odgovorio na upit za komentar i izvor tvrdnji koje je objavio, može se samo pretpostaviti da je upravo ovo bio njegov “izvor“ za članak i cijelu priču koja ga je pratila

“Avaz” dakle tvrdi da je stvarni “Otac Pajsije” objavio šokantni crtež šestogodišnjaka i da širi mržnju i nacionalizam. Istina je da je originalna objava zapravo mračna satira koja kritikuje mržnju i nacionalizam, a koje je upravo “Avaz” svojom lažnom interpretacijom cijele priče proširio među svoje čitatelje.

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.