I SRBIJA U OPASNOSTI, EKOLOŠKA KATASTROFA KOD TUZLE: U reku se izlila VEOMA OTROVNA SUPSTANCA i teče PREMA SAVI!
Zagađena reka, ilustracija, Foto: Fonet

PROCENE SU U TOKU

I SRBIJA U OPASNOSTI, EKOLOŠKA KATASTROFA KOD TUZLE: U reku se izlila VEOMA OTROVNA SUPSTANCA i teče PREMA SAVI!

Prema prvim procenama, otrovnim hemijskim supstancama zagađeno je i deset hektara poljoprivrednog zemljišta uz reku

Objavljeno: 15:32h

Velike količine otrovne tečnosti koje su se u petak izlile u reku Spreču iz odlagališta fabrike sode kod Lukavca, nedaleko od Tuzle, mogle bi preko reke Bosne dospeti i do Save, upozorili su u subotu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je juče u popodnevnim satima pukla brana, iz odlagališta fabrike sode "Sisecam Soda", izlila se bazna tečnost (pH 12), te je zagadila lokalnu reku Spreču i okolno zemljište.

U pojasu Sprečkog polja u opštinama Lukavac, Petrovo, Gračanica, Doboj Istok i Doboj pribojavali - desila se velika ekološka katastrofa.

Reka Spreča je dobila belu boju, a njome plove otrovane ribe. Mrtve ribe plutaju nizvodno, a okolinom se širi nesnošljiv smrad.

Na licu mesta su predstavnici Civilne zaštite iz susednih opštna, Gračanice i Petrova, policija, i federalni vodni inspektor Tenzila Selimović, koji uzimaju uzorke otrovane ribe i zagađene vode.

- Apelujemo da stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz reku Bosnu, da ne koriste vodu iz te reke dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode - rekao je PR Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske, Željko Stojanović u izjavi za entitetsku novinsku agenciju (SRNA).

Pojasnio je da bi voda zagađena otrovnom materijom koja je juče istekla u reku Spreču iz postrojenja fabrike iz Lukavca prirodnim tokom Spreče mogla doći do Bosne, a zatim i do reke Save.

U međuvremenu inspektori federalnih i inspekcijskih službi Tuzlanske županije uzimaju nove uzorke vode iz reke Spreče.

Prema prvim procenama, otrovnim hemijskim supstancama zagađeno je i deset hektara poljoprivrednog zemljišta uz reku.

Bonus video DEVOJKA POKUŠALA DA SE UBIJE KOLIMA: Nagutala se lekova, sela u BMW, a zatim se ZAKUCALA U TRŽNI CENTAR KOD "ZMAJA"!

(Espreso.co.rs/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.