STRELJAJTE SRBE NA LICU MESTA! Zbog OVOG SNIMKA je uhapšen ratni zločinac Atif Dudaković! (VIDEO)
Atif Dudaković bio je najmoćniji čovek vojske BiH, Foto: Youtube printscreen

Strahote rata

STRELJAJTE SRBE NA LICU MESTA! Zbog OVOG SNIMKA je uhapšen ratni zločinac Atif Dudaković! (VIDEO)

Akcija hapšenja Dudakovića pripremana je nekoliko meseci u najvećoj tajnosti

Objavljeno:

Atif Dudaković, general Armije BiH i njen bivši zapovednik uhapšen je u Bihaću zbog, kako se navodi u saopštenju, "ratnih zločina nad Srbima i zarobljenim pripadnicima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna" 1995. godine toekom akcije "Sana ‘95".

U to vreme Atif Dudaković zapovijedao je Petim korpusom Armije BiH, koji se nalazio u tadašnjoj bihaćkoj enklavi, okruženoj s jedne strane SAO Krajinom, s druge Republikom Srpskom.

Uz generala Dudakovića pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhapsili su i priveli još 12 bivših oficira Petog korpusa. Hapšenje Dudakovića izazvalo je različite reakcije. U Republici Srpskoj izraženo je neskriveno zadovoljstvo, dok su Bošnjaci reagirali očekivano, dijametralno suprotno - pitajući se zašto se "hapse heroji koji su branili BiH".

Bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović je rekao da su u potpunosti opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali "od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje veštačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promeniti istorijske činjenice i karakter rata u BiH".

Izetbegović je poručio da, poštujući prezumpciju nevinosti "verujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret".

Akcija hapšenja Dudakovića pripremana je nekoliko meseci u najvećoj tajnosti, a sama istraga protiv njega trajala je 12 godina.

Prijavu protiv Dudakovića su 2006. godine podneli tadašnji predsednik i premijer RS-a Dragan Čavić i Milorad Dodik, kada su se u javnosti pojavile snimci koje prikazuju kako naređuje ubistvo srpskih civila i pali srpska sela.

Na jednom snimku iz 1994. snimljeno je ubistvo dvojice zarobljenika, a pre nego je likvidacija izvršena, čuje se kako Dudaković naređuje: "Streljati na licu mesta!".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.