SKANDAL TRESE BOSNU: Novinarka objavila BEZOBRAZNE PORUKE koje je dobila od uglednog književnika!
Jelena Kalinić odlučila je da u javnost iznese sramotnu poruku, Foto: Profimedia

sramotno

SKANDAL TRESE BOSNU: Novinarka objavila BEZOBRAZNE PORUKE koje je dobila od uglednog književnika!

Goran Samardžić, suvlasnik izdavačke kuće "Bajbuk" (Buybook) poslao joj je nešto odvratno

Objavljeno:

Jelena Kalinić, sarajevska blogerka i novinarka, nedavno je javno objavila skandaloznu poruku koji je dobila od književnika i suvlasnika izdavačke kuće "Bajbuk" (Buybook) Gorana Samardžića.

U poruci, Samardžić nudi Jeleni svoju pomoć kako bi ona mogla postati majka, odnosno, kako navodi novinarka i aktivistica Maša Durkalić “poslao je ponudu za besplatno preuzimanje njegovog genetskog materijala, zgodno spremljenog u tradicionalnu bosansku šoljicu za kafu - fildžan.”

- Iziritiralo me je to kako to da neko proglašava žene koje nemaju djcu, tzv. 'nemajke' nekompletnim. Kada sam Gorana upozorila na nekorektnost tog stava, umesto da mi se izvini, poslao mi je onu degutantnu poruku i ja sam je objavila, kao što i skrinšotujem i druge gluposti koje neko objavi -rekla je Jelena za RSE.

Samardžić koji se ranije oglasio u Fejsbuk postu, a zatim ugasio svoj profil, za RSE kaže da je svestan greške koju je napravio:

- Ja samo mogu da kažem da mi je jako žao, da mi je Jelena prijateljica i da ja nisam samo banuo u taj inboks. To jeste i jadno i bedno. Ona je meni dugogodišnja prijateljica i viđali smo se, čak je književni fan bila. Uvek smo imali tu bizarnu šaljivu komunikaciju. Nepromišljen sam bio i jako mi je žao. Žao mi je ako je to povredilo, ja njoj nikad nisam ništa ružno napravio, ni ona meni. - napisao je on.

Međutim, uskoro su se oglasili drugi književnici, od kojih su neki izadavali za "Bajbuk".

Dragan Bursać, novinar, kolumnista "Al Džazire" i ovogodišnji kandidat za Evropskog novinara godine na svom Fejsbuk profilu javno je najavio da, iako je rukopis za njegovu knjigu prošao na konkursu, zbog seksističkih napada i uvreda suvlasnika ove izdavačke kuće, ipak neće objaviti knjigu u "Bajbuku".

- Ja, kao neko ko je proganjan, šikaniran, kome prijete smrću i na mnoge načine pokušavaju zastrašiti, NE MOGU preći preko ovakvih pojava. Goran Samardžić je javna ličnost, njegova reč ima težinu, kao što težinu imaju i reakcije na izgovorenu reč - napisao je između ostalog Bursać.

Za RSE ističe da se u BiH društvu seksualno uznemiravanje ne stavlja pod tepih, nego da je ono legalni i legitimni sastavni dio života, te da takvo ponašanje se često naziva “šarmom” i “humorom” pa se često desi da žrtve ovakvog uznemiravanja nisu ni svjsne istog.

- Ili još gore, sredina ih optuži da snose krivicu. Ima ona užasna rečenica 'sama je to tražila' koja je fundament mizoginog - seksističkog društva. U tom smislu moja odluka da se obratim javnosti i otkažem saradnju je bila prije svega ljudska i civilizacijska obaveza i mislim da bi svako u mojoj poziciji isto to uradio - pojašnjava Bursać.

I spisateljica Lejla Kalamujić, autorka zbirki priča "Anatomija osmeha" i "Zovite me Esteban" koja je 2016. godine bila u užem izboru za Evropsku književnu nagradu godine, takođe je prekinula saradnju sa "Bajbukom". Kako ističe, njena nova knjiga je javno najavljena i samim tim i ona je osećala potrebu da svoju odluku objavi javno.

- Post je javan i svako može pročitati šta sam u njemu napisala. Odluka je vrlo jasna. Nakon što se u javnosti pojavila seksistička poruka suvlasnika "Bajbuka", ja sam se kao autorka osećala dužnom da to uradim. Za mene je takvo ponašanje neprihvatljivo, i ne mogu mu pronaći nikakvo opravdanje - pojašnjava Kalamujić razloge svoje odluke.

Kalamujić pojašnjava da se ovdje ne radi o izlovanom slučaju, te da je problem mnogo dublji no što nam se čini na prvi pogled.

- Mi živimo u društvu koje uporno 'normalizuje' uznemiravanja, ponižavanja, iskorištavanja i nasilje nad ženama - rekla je Kalamujić, navodeći dalje da se ovaj oblik zlostavljanja dešava u svim sferama privatnog i javnog jelovanja, čime na neki način, kako pojašnjava, postaje norma društva.

- Ovde se i dalje nakon seksualnog uznemiravanja ili nasilja stide žrtve, a ne počinioci. I ja bih zaista vojela da se sad sva medijska pažnja usmeri na suštinske probleme. Za početak, to se mora prepoznati kao problem. O tome se mora javno govoriti. I mora se dati do znanja da to nije prihvatljivo - kazala je.

Iz izdavačke kuće čiji je Samardžić suvlasnik oglasili su se u Fejsbuk postu, ističući da se izdavačka kuća "Bajbuk" ograđuje se od stavova izrečenih u korespondenciji njenog suvlasnika.

- Nadamo se da od nepromišljenih izjava o našim principima više govore izdavački kriteriji i vrednosti koje vlastitom produkcijom negujemo - navodi se.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Una Čilić/Slobodnaevropa.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.