TUMAČ ZNAKOVA! Deda Radomir u JAGNJEĆOJ PLEĆKI video kraj rata! (VIDEO)
GLEDA U JAGNJEĆU PLEĆKU, Foto: RTRS / screenshot

božićna veselica!

TUMAČ ZNAKOVA! Deda Radomir u JAGNJEĆOJ PLEĆKI video kraj rata! (VIDEO)

Plećku iz 1995. godine pamti po znaku koji je vidio za Republiku Srpsku!

Objavljeno:

Hercegovci čuvaju i poštuju veru od davnina, ali su se u ovom kraju očuvali i narodni običaji u vezi sa velikim hrišćanskim praznicima.

Jedan od njih je i gledanje u jagnjeću plećku božićne veselice. Ko zna da čita, u plećki, veruje se u ovom kraju, zna šta će se desiti u budućnosti. U plećki piše sve, samo treba znati čitati, a posebne znakove, udubljenja i zareze.

Na jagnjećoj plećki već decenijama tumači i raspoznaje 86-ogodišnji Radomir Stijačić iz sela Klobuk, kod Trebinja. "Gledanje" u plećku učio je od starijih, a najtačnije je, kaže, ona koja se priprema za krsnu slavu i Božić.

VRELA APOTEKARKA OČARALA REGION: Kod nje je uvek gužva, Lejline velike obline su prirodne, a kad smo joj videli guzu morali smo po nitroglicerin! (FOTO)

Piše za kuću, da li je dobro ili loše; za pare ima li ili ih nema, za stoku, je li napredak ili ne. I za državu je li mutno ili će dobro biti - objašnjava Radomir.

U Hercegovini su se običaji očuvali, ali pre svega prava, iskonska vera. Radomir ističe da se u njegovoj kući uvek slavila slava i verovalo u Boga, krštavalo i venčavalo u crkvi. I u plećku se uvek gledalo; čak su ga, kaže, i sveštenici znali upitati šta vidi.

Plećku iz 1995. godine pamti po znaku koji je vidio za Republiku Srpsku.

- Ukazao se u delu gde je za državu krst. Veli meni pop: "To je zato što ste vernici, ti i tvoja kuća". Ja kažem: "Nije, ovo je za državu". I stvarno, te godine je potpisan Dejton - ističe Radomir.

U kući Stijačića za božićne praznike posebno je veselo, jer dedu Radomira poseti njegovih dvanaestoro unučadi i četrnaestoro praunučadi. U plećki je, kaže, vidio kad su se rađali, a uskoro očekuje i 15. praunuče, piše RTRS.

Pogledajte bonus video:

(KURIR TV) PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO PRAZNIČNO BDENIJE! Pogledajte snimak iz hrama Svetog Save!

(Espreso.co.rs / RTRS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.