DODIK: Hojt Ji je olupina bivše američke administracije, vodi antisrpsku politiku
Milorad Dodik, Foto: Dragan Kadić

Opleo po Hojt jiu

DODIK: Hojt Ji je olupina bivše američke administracije, vodi antisrpsku politiku

"Hojt Brajan Ji jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku".

Objavljeno:

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio da je za Republiku Srpsku samo prihvatljiv izvorni Dejton i Ustav BiH, tačnije Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za američkog zvaničnika Brajana Hojta kaže da vodi antisrpsku politiku i da predstavlja deo bivše američke administracije.

"Sve druge spekulacije i otimanja moraju biti preispitani. Danas zagovarati `Dejton 2` i da će neko razvlastiti Republiku Srpsku totalno je promašena priča. To nije moglo ni pre 10 godina, a kamoli sada", ističe Dodik.

Na najave da bi u Brčkom mogla biti formirana američka vojna baza, predsednik Srpske kaže da je to što zagovaraju bošnjački lobista Danijel Server i neke nevladine organizacije sada prošlost.

"Tamo je bila baza, pa je povučena. Republika Srpska za tako nešto neće dati saglasnost BiH, a to je neophodno da se uvede bilo čija baza", rekao je Dodik.

Upitan da li će RS pratiti Srbiju u neutralnosti, predsednik Dodik je rekao da RS podržava Srbiju na svim planovima i veruje u nju.

"Ona je matična zemlja našeg naroda i gde god se Srbi nalaze, oni su zagledani u Srbiju. Srbija koju je Zapad bombardovao i satanizovao ekonomski se oporavlja pod rukovodstvom Aleksandra Vučića i na pravi način afirmiše svoje nacionalne i državne interese", smatra Dodik.

Govoreći konkretno o ulozi zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojta Brajana Jia, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju, Dodik je rekao da je "Hojt Brajan Ji jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku".

"Ta politika je bila sofisticirana i umotana, ali ja verujem da je njegovo vreme prošlo", kaže predsednik RS.

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Vlada Srbije
Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Vlada Srbijefoto: Zorana Jevtić

Ako je Srbija vojno jaka, i mi u RS smo sigurniji

Kada je reč o odnosima Srbije i RS, Dodik je rekao da je zahvalan Srbiji za mnoge zajednički realizovane projekte.

"Predsednik Vučić pokazuje posebno i visoko interesovanje za regionalnu stabilnost, a nedavna poseta Predsedništva BiH je bila usmerena ka tome. Naša saradnja odvija se u okvirima Dejtonskog sporazuma i mi sada samo hrabrije koristimo te mogućnosti. I sam Vučić ne propušta priliku da podrži teritorijalni integritet BiH, ali u istom kontekstu kaže da niko ne može zabraniti da oni poštuju, vole i brane Republiku Srpsku u okviru Dejtona", rekao je Dodik.

On je dodao da je to važno kao i ono što je Vučić nekoliko puta rekao, da Srbija više nikada neće gledati sa strane da neko organizuje protiv Srba neku "Oluju" ili nešto slično.

Hojt Brajan Ji
Hojt Brajan Jifoto: Marina Lopicic

"Ja samo mogu izraziti zahvalnost za takve stavove", rekao je Dodik.

Dodik je poručio da BiH nikada neće i ne može priznati Kosovo.

"Bakir Izetbegović i BiH ne mogu da priznaju tu kvazidržavu. To zna i Bakir, ali to priča isključivo da bi podigao poljuljani rejting", rekao je predsednik RS.

Na pitanje šta se dešava sa Deklaracijom o jedinstvu Srba, Dodik je rekao da se "to simbolički tako zove".

"Inače, formalno to je aneks Sporazuma o specijalnim vezama. U razgovoru sa Vučićem planirali smo da za Dan Srbije to promovišemo, a da parlamenti to prethodno usvoje u jedinstvenom tekstu", kaže Dodik.

Na pitanje da li vojno jačanje Srbije sa "migovima" iz Rusije znači garanciju za Srbiju i Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je država međunarodno jaka onoliko koliko ima jaku vojsku.

"Razvijati Vojsku Srbije i njene odbrambene kapacitete je međunarodno pravo koje Srbija ima. Niko ne primeti kada Hrvatska dobije neko naoružanje od Zapada, ali je jeres ako Srbija nešto napravi sa Rusijom. Pravo Srbije je da jača svoju odbranu. Ako je Srbija bezbedna i vojno jaka, onda smo i mi u Republici Srpskoj u boljem položaju", zaključio je predsednik RS Dodik.

BONUS VIDEO:

TIZER “Da se ne lažemo” o očekivanjima od 2018.

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.