DODIK o oslobađanju Orića: Srbi okupite se! TAKO JE TO KAD MUSLIMAN SUDI MUSLIMANU!
Foto: FoNet

reakcija na oslobađajuću presudu

DODIK o oslobađanju Orića: Srbi okupite se! TAKO JE TO KAD MUSLIMAN SUDI MUSLIMANU!

On je pozvao na "okupljanje Srba" i otkazivanje legitimiteta Sudu i Tužilaštvu BiH

Objavljeno:

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, pozvao je danas srpske kadrove u Sudu i Tužilaštvu da napuste te institucije, pošto je Sud BiH oslobodio ratnog bošnjačkog komandanta u Srebenici, Nasera Orića, odgovornosti za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

- Dovoljno je da musliman sudi muslimanu i da budete oslobođeni -

rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je pozvao na "okupljanje Srba" i otkazivanje legitimiteta Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Ovo je vreme da rehabilitujemo referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Ovo sa Orićem se neće ovako završiti, ovo je poniženje srpskog naroda i dokaz da ova zemlja ne treba da postoji - naglasio je Dodik posle sastanka s predsedavajućim Predsedništva BiH, Draganom Čovićem.

Čović je ocenio da oslobađajuća presuda Suda BiH Naseru Oriću "pomalo vraća unazad i sasvim sigurno će izazvati negativnu meusobnu retoriku".

On smatra da je previše tema koje opterećuju pravosudni sistem i bezbednosni sektor u BiH.

- Mi moramo politiku maknuti iz tih institucija - naglasio je Čović.

Dodik je i nakon sastanka sa liderom DNS na Mrakovicu na Kozari najavio da će u narednom periodu predložiti mere koje će suspendovati delovanje Suda i Tužilaštva BiH u RS. Na pitanje "EuroBlica" koje su to mere, Dodik je tekao da će o njima prvo razgovarati sa drugim političkim partijama.

Tužilaštvo BiH najavilo žalbu

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na oslobađajuću presudu Oriću, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina nad Srbima.

- Tužilaštvo BiH ne može da komentariše prvostepenu presudu Suda BiH. Kada dobijemo pisani otpravak presude, uložićemo žalbu na oslobađajuću presudu - saopšteno je iz Tužilaštva.

Oslobađajuća presuda za Orića, kojeg u Federaciji BiH smatraju narodnim herojem, a Srbija i Srbi u Republici Srpskoj ratnim zločincem, izazvala je različite reakcije u oba entiteta BiH i Srbiji.

Zvaničnici u Republici Srpskoj, predstavnici udruženja žrtava rata i nestalih i stručnjaci su ocenili da je oslobadjajuća presuda za Orića krah pravosudja BiH.

Vučić: Srbija mora da se sama bori za pravdu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na vest o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, izjavio da će Srbija morati sama da se bori za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških reči.

foto: EPA/Nikos Arvanitidis

- Životi Srba nisu očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja - rekao je Vučić novinarima i dodao da će Ministarstvo pravde reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, a da je na njemu kao predsedniku države da ne izgovara najstrašnije moguće reči.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.