UŽAS U VRTIĆU! Vaspitačica kaznila dečake i naterala ih DA GOLI ČISTE WC!
Foto: pixabay.com / Ilustracija

ko se sve brine o vašoj deci?

UŽAS U VRTIĆU! Vaspitačica kaznila dečake i naterala ih DA GOLI ČISTE WC!

Decu prvo treba učiti kako se koristi toalet, ponavljati im to ako treba i nekoliko puta da bi naučili

Objavljeno: 08.10.2017. 22:33h
  • 6

MRAČNE TAJNE PLEJBOJ PALATE HJUA HEFNERA! Brutalno iskrena ispovest zečice, NIJE NI IZBLIZA ONAKO KAKO STE ZAMIŠLJALI! (FOTO)

Vaspitačica u vrtić"Larisa Šugić" u Kotor Varoši u BiH naterala je dva petogodišnjaka da goli čiste toalet, nakon što su mokrili pored WC šolje. To je Glasu Srpske ispričao Dragan Đekanović, otac jednog od dečaka koji su kažnjeni, rekavši da su on i supruga za ovaj slučaj saznali kada im je sin po povratku kući ispričao kako je bio kažnjen.

- Rekao je da su on i drugar mokrili pored wc šolje i da ih je vaspitačica skinula i naterala da goli čiste što su uprljali. Da li su deca to namerno učinila ili je bilo slučajno, ne znam, ali nije u redu da golim rukama, bez odeće čiste toalet. Mogli su da pokupe bakterije, ruke im nisu oprali nakon toga, niti obukli čistu odeću. To je ponižavanje dece - kazao je Đekanović i dodao da ih o ovom događaju niko iz vrtića nije obavestio.


Ističe da su direktor vrtića Mladen Tepić i vaspitačica Slavica Lujić, na njihov zahtev da objasne opravdanost kazne koju je njihov sin dobio, potvrdili priču mališana. Đekanović dodaje da ga je iznenadilo to što su oboje tvrdili da je teranje dece da čiste toalet normalan vaspitni postupak. Tepić je juče na naše pitanje o ovom slučaju kazao da nema tu šta da komentariše, piše Glas Srpske.

foto: pixabay.com / Ilustracija

Inspektor i prosvetni savetnik za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republičkom pedagoškom zavodu Staka Nikolić kaže da je u vaspitanju dece dozvoljena samo kazna koja ne ugrožava ni psihičko, ni fizičko zdravlje dece.

- Ako je tačno da su dečaci golim rukama i bez odeće čistili toalet, to nije primereno. Kazna bi bila prihvatljivija da im je vaspitačica dala rukavice i krpu da obrišu nered koji su napravili, uz naglasak da to što su učinili nije lepo i da tako ne treba da se ponašaju ni kod kuće - objasnila je Nikolićeva.

Psiholog Aleksandar Milić naglašava da se deca u ovom uzrastu spontano ponašaju, te da pri tome uz igru često znaju da ispolje određeno ponašanje.

foto: pixabay.com / Ilustracija

- Decu prvo treba učiti kako se koristi toalet, ponavljati im to ako treba i nekoliko puta da bi naučili. U tu svrhu nikako se ne koristi kazna, pogotovo ne ovakva, gde su deca izložena nehigijeni i mogu da dožive traumu. To je očigledno neka improvizacija osobe koja apsolutno nema nikakvih znanja o vaspitanju dece - rekao je Milić.


Psiholog Aleksandar Milić kaže da svako kažnjavanje izaziva traume kod dece.

- Vrlo često deca nakon kažnjavanja povraćaju, imaju glavobolje, osećaju odbojnost prema vrtiću i ne žele da idu tamo gde su izloženi kaznama.  To može imati uticaj i na razvoj deteta, posebno u pubertetu - rekao je Milić.

(Espreso.rs / Izvor: glassrpske.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media