Kako da postanu prava raja: Amerikanac uči strance bosanskom slengu i to zvuči urnebesno!

Bolan Ba

Kako da postanu prava raja: Amerikanac uči strance bosanskom slengu i to zvuči urnebesno!

Ako želite da vodite autentičnu bosansku konverzaciju 80 do 90 odsto vremena treba da se žalite, poručio strancima američki bloger Mos Hejvord
Objavljeno: 02.12.2015. 15:40h
Američki bloger Mos Hejvord poručio je strancima koji nameravaju da dođu u Bosnu i Hercegovinu da je bosanski jezik jedinstveno bogat skraćenim neformalnim izrazima. Zato je na svom blogu Tipsy Pilgrim sastavio brzi vodič za učenje jezika, dodajući: "savladajte ovih nekoliko izraza i zvučaćete kao lokalac".

Zašto se rugamo govoru južne pruge? (VIDEO)

Nakon svoje posete BiH, objavio je humoristični blog o lokalnom slengu pod naslovom: "Naučite bosanski jezik dovoljno da možete da nazdravite, da možete da se žalite i da zaprosite nekog", jer je želeo da otkrije nekoliko važnih "fraza" onima koji ne znaju jezik, ali žele da zvuče kao da znaju.
 

U prvoj kategoriji, pod naslovom "Đes' ba"su pozdravi. Prevodeći šta značenje ove fraza, bloger dodaje kako se na nju može odgovoriti sa "evo me".

- Kada upitate nekog "Š'a ima", možete odgovoriti ili sa "bez'ze" ili sa "niš' posebno". Ovo su, međutim, laži, jer 20 minuta kasnije počinjete da se žalite na sve što ne ide kako treba u vašem životu, od porodice, posla, zemlje, sveta - piše Hejvord.
 

- Ako želite da vodite autentičnu koverzaciju, 80 - 90 odsto vremena treba da se žalite. Naučite da kažete "joj jest' dosadno". Ekstra bodovi ako naučite: "ubi ova dosada".

Nekome ko se žali morate da popravite raspoloženje i to frazama "Nema frke!" ili "Nemoj srat". Ekstra bodovi u ovoj kategoriji idu ako naučite frazu: "Sve je dobro dok se ne puca".
 

Muškarce zovete sa buraz ili bolan, dok se ženama obraćate sa bona. Potom autor objašnjava i kako se nazdravlja, rečima: živio, živjela, živili, živileAko vam se neko sviđa, reći ćete "Ja sam se zacop'o", ako se vi nekoj devojci sviđate, mogla bi vas pitati "Kaš' me ženit'', a ako želite da pitate nekoga da vam navrati, kažite, "Hoš doć’?".

(Espreso.rs / Avaz)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media