Ovo je jedino mesto gde radnice mogu da kazne šefove: Blizu je Srbije i nikad vas više neće toliko nervirati
Foto: Thinkstock

zanimljiva praksa

Ovo je jedino mesto gde radnice mogu da kazne šefove: Blizu je Srbije i nikad vas više neće toliko nervirati

U Republici Srpskoj radnice na taksi centrali imaju pravo da za neprofesionalno ponašanje suspenduju i novčano kazne taksiste sa kojima su na vezi

Objavljeno:

U Republici Srpskoj postoji posebno pravilo po kome su jedine reči koje taksisti smeju da izgovore na službenom kanalu koji je njihova veza sa dispičerkama: broj službenog vozila, ulica u kojoj se nalaze, za koliko minuta stižu po putnika i „prijem“.

Taksisti u Banjaluci su organizovani kao udruženja građana, vozači zapošljavaju devojke da rade u centrali i zarađuju za njihove plate, ali one su te koje šefuju.

Tako se dešava da zbog viška reči izgovorenih na službenoj vezi ili prljavog vozila taksiste usledi suspenzija na dva sata, a ako ne odvezu putnika na željeno mesto budu suspendovani na 24 sata ili čak na mesec dana, za neprofesionalan odnos prema putniku ili dispečerki. Devojke mogu i da novčano kazne taksistu, tako da ako se putnik požali da mu je taksista vožnju naplatio više nego što je trebalo, bude kažnjen sa 50 KM.

Pre 24 godine ubijeni su SARAJEVSKI ROMEO I JULIJA: Njihova priča najveći je dokaz besmisla rata (VIDEO)

Dispičerka Zorica, koja se bavi ovim poslom već pet godina, kaže:

- Kazne pljušte skoro svakodnevno, ali su to sitni prekršaji, zbog prljavog vozila i slično. Najrigoroznija kazna koju sam izrekla je bila suspenzija na nekoliko dana, ali nisam još imala priliku da kaznim šefa, jer on strogo vodi računa o pravilima ponašanja.

foto: Thinkstock

Kaže da taksistima nekada i dobro dođe kazna od dva sata pauze, ali ako je špic i na vožnjama mogu dobro zaraditi, rado je zamene za novčanu kaznu od deset maraka.

Milorad Dodik: MNOGI ŽELE DA UMANJE SRPSKA STRADANJA!

Predsednik Udruženja taksista, Dragan Purišić, kaže kroz smeh da je od svih radnih kolega najpodložniji kaznama:

- Mene kazne hoće, jer se zaboravim odjaviti na vezi, a devojkama je posebno zadovoljstvo mene kazniti i isključiti na dva sata.

On tvrdi da su u njihovom udruženju dispečerke glavni likovi, zato mu je veoma bitno da su pristojne i elokventne, jer ih preko veze sluša ceo grad.

Predsednik jednog od banjalučkih udruženja taksista, Mile Prerad, kaže da stroga pravila postoje da bi udruženje moglo funkcionisti:

- Obično nema razloga za neke rigorozne kazne, jer nam je svima u interesu da dobro radimo i gradimo imidž. Sve prijave su anonimne, pa se dešava da dispečerki kolega prijavi kolegu zbog prljavog automobila i ona ga kazni, ali tu nema ljutnje i problem se odmah rešava.

Taksista Darko Vučić priča da ih dispečerke najčešće opominju za prekršaje, a da se kazne odlučuju tek kasnije ukoliko njihove opomene nisu uvažene.

foto: stock

- Desi se da neko slučajno pogreši kanal, ali nije ni čudo da nam se greške dešavaju, jer udruženje mesečno primi između sedam i 17.000 poziva putnika, oko kojih se dalje dogovaramo radio vezom.

Taksisti kažu da se uglavnom niko ne žali na stroge dispečerke i kazne čak i zbog malo prašine na vozilu, jer su zahvaljujući njima uveli reda u ovu branšu i zaslužili poverenje putnika.

PANIKA U BOSNI! Blokirane društvene mreže na radnim mestima!

Dragan Purišić objašnjava ovu praksu rečima:

- Ako bi dispečerke bile popustljive i na glavnom kanalu za vezu dopustile samo jednu suvišnu reč, ljudi kao ljudi, jedna bi povukla drugu i razgovor bi otišlo u nedogled.

On dodaje i jednu zanimljivu činjenicu:

- Pravi sistem veze naučio sam od komandanta u ratu, koji je uvek isticao da ne sme biti suvišnih reči. Ko ne zna pravilno da je koristi, može odati i više informacija nego što bi trebalo.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.