MILANOVA SUDBINA JE PRETEŠKA ZA JEDNOG ČOVEKA: Posle RATA je ostao bez IČEGA, danima ništa NE JEDE, a noću.. (FOTO)
Milan Vučković, Foto: Printscreen/Facebook/Humanitarno udruženje - Mali Anđeo

POMOZIMO!

MILANOVA SUDBINA JE PRETEŠKA ZA JEDNOG ČOVEKA: Posle RATA je ostao bez IČEGA, danima ništa NE JEDE, a noću.. (FOTO)

Ovaj starac, koji će uskoro napuniti 70 godina, boravi u ruševnom objektu u šumskom području, bez struje i vode

Objavljeno:

Milan Vučković već skoro 20 godina živi životom nedostojnim čoveka u Ljeskarama kod Prijedora, u Republici Srpskoj.

Ovaj starac, koji će uskoro napuniti 70 godina, boravi u ruševnom objektu u šumskom području, bez struje i vode. Milan je pre rata živio u Glini u Hrvatskoj, prenosi Srpskainfo.

Neko vreme boravio je u prihvatnom centru u Prijedoru, da bi njegov dom zadnjih 19 godina bio mali objekat, koji nije dostojan ni životinja, a kamoli čoveka.

Dok ga je služilo zdravlje, išao je u nadnicu, i tako preživljavao. Stigle su ga godine, i nije više sposoban za rad. Muči ga glad, po nekoliko dana ništa ne okusi.

Ovaj “nevidljivi čovek” nema ličnih dokumenata, nema jedinstveni matični broj, zdravstveno osiguranje niti državljanstvo. Zbog teških životnih prilika u ratu, ostao je bez igde ičega.

Meštani Ljeskara i ne znaju da Milan živi u njihovoj blizini. Međutim, za njegov slučaj je čula Dragana Mudrinić iz Prijedora, koja je sa grupom humanista odlučila da mu pomogne.

Za “Novosti” je ispričala kakvo stanje je zatekla kada je posetila starca.

– To je toliko strašno da se ne može opisati. Objekat je prokišnjavao, nije imao ni osnovne stvari, krevet, sto niti bilo kakav nameštaj. Hladnoća i vlaga su svuda. Vatru je ložio na zemlji, spavao je na sunđeru na betonu. Desi se da po nekoliko dana nema obrok – kaže ova humanitarka.

Milanu je u međuvremenu zatvoren prostor na trošnom objektu, postavljena su vrata, obezbeđeni su kamin, drva i namirnice.

– To je privremeno rešenje. Potrebno je da mu se obezbedi stambeni kontejner, u kome bi bio u toplom prostoru. Kaže da ga noću grizu šumski miševi, zbog čega ima otvorene rane na telu, trebalo bi da poseti doktora – rekla je Dijana.

Dodaje da je starac razuman i druželjubiv i obradovao se kada su došli da ga posete.

U akciju se uključilo i HU “Mali anđeo” iz Banjaluke.

– Obezbedili smo lim za krov. Pokrenuli smo akciju kako bi nesrećnom čoveku nabavili stambeni kontejner. Aktivan je i humanitarni broj 17114, na čiji se poziv daje jedna KM – rekli su u HU.

Trenutno su moguće uplate na račune iz BiH: 5520002009328582 Addiko Bank, Primalac: Humanitarno Udruženje “Mali Anđeo”, Novaka Pivaševića bb 78000 Banjaluka (svrha uplate: za Milana Vučkovića). Za uplate iz inostranstva: Addiko Bank, IBAN: BA395520002062114139 SWIFT: HAABBA2B Primalac: Humanitarno Udruženje “Mali Anđeo” Novaka Pivaševića bb 78000 Banjaluka (svrha: za Milana Vučkovića).

Bonus video:

01:41

DRUGA ŠANSA ZA SVE ONE KOJI JE ŽELE: Bivši zatvorenici iz Kragujevca čine NAJHUMANIJU stvar za decu! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Srpskainfo/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.