TUGA! Preminuo je Srboljub Živanović
Srboljub Živanović, Foto: PrintScreen/ Youtube/Телевизија Храм

tuga

TUGA! Preminuo je Srboljub Živanović

Javljeno je da je doktor Srboljub Živanović umro

Objavljeno:

Juče je u Londonu, posle kraće bolesti, u 90. godini preminuo akademik prof. dr Srboljub Živanović.

Rođen je 1933. godine u porodici železničkog činovnika u Sarajevu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta 1959. godine kao jedan od najboljih studenata i 1964. godine postao je jedan od najmlađih doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji. Svoju profesionalnu karijeru posvetio je anatomiji, paleopatologiji i bioantropologiji.

Njegova otkrića iz oblasti anatomije uvrštena su u čuvenu Grejovu Anatomiju 1973.godine. Izabran je za redovnog člana Kraljevskog Antropološkog Društva Velike Britanije (Royal Anthropological Society of Great Britain), kao i za člana Kraljevskog Medicinskog Društva (Royal Society of Medicine).

 Srboljub Živanović
Srboljub Živanovićfoto: PrintScreen/ Youtube/Телевизија Храм

Bio je član mnogobrojnih međunarodnih stručnih udruženja, kao i član Međunarodne Slovenske Akademije nauka,kulture, obrazovanja i umetnosti, te Akademije nauka Republike Srpske.

Najveći deo svog radnog veka proveo je kao redovni profesor na jednom od najstarijih medicinskih fakulteta na svetu, Sveti Bartolomej na Univerzitetu u Londonu. Bio je gostujući profesor na nekoliko univerziteta u svetu, ukuljučujući Univerzitet u Oksfordu, kao i univerzitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Ugandi, Zimbabveu i Papui Novoj Gvineji.

Autor je preko 30 knjiga od kojih je knjiga Bolesti drevnih ljudi postala priručnik iz oblasti bioantropologije širom sveta. Objavio je preko 150 naučnih radova u stručnim i akademskim časopisima, uključujući i čuveni žurnal Nature sa radom o Đerdapskim skeletnim serijama.

Za svoj rad odlikovan je mnogim domaćim i međunarodnim nagradama. Patrijarh srpski German, odlikovao ga je Ordenom Svetog Save za antropološka ispitivanja u Manastiru Koporin (mošti Svetog despota Stefana Lazarevića).

Za životno delo u unapređivanju nauke u polju medicine odlikovan je prestižnom Markizovom nagradom Ko je Ko u svetu 2020.godine.

U srpskoj javnosti ostaće upamćen kao član forenzičkog tima koji je 1964. godine vršio iskopavanja masovnih grobnica u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora smrti. Do smrti je ostao neumoran u zalaganju da se utvrde činjenice vezane za zločin počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima za vreme Drugog svetskog rata na prostoru Nezavisne Države Hrvatske.

Nagradu Rastko Petrović dobio je za knjigu Jasenovac, a nosilac je i memorijalnih plaketa i nagrada udruženja preživele dece logoraša Jasenovca iz Srbije i Republike Srpske. Suosnivač je Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust sa sedištem u Londonu, kao i Predsednik Komisije za istraživanje istine o Jasenovcu, čiju je Deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH usvojila Narodna Skupština R. Srpske 2015.godine.

Sahrana će se obaviti na pravoslavnom groblju u Londonu, a komemoracije će se održati u Banja Luci, Beogradu i Londonu. Datumi će biti naknadno objavljeni.

Bonus video:

00:23

Sahrana Janjuševog brata Mihaila

(Espreso/ Telegraf.rs/ MMZ/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.