BOSANKA O ŽIVOTU U ŠVAJCARSKOJ: Dnevno svetlo vidi samo vikendom, ali jedna stvar ju je PORAZILA
Švajcarska, Foto: Profimedia

ispričala

BOSANKA O ŽIVOTU U ŠVAJCARSKOJ: Dnevno svetlo vidi samo vikendom, ali jedna stvar ju je PORAZILA

Franka je živela u Nemačkoj posle Bosne i Hercegovine a onda se preselila u Švajcarsku

Objavljeno:

Da je trava uvek zelenija na drugoj strani uverila se jedna devojka iz Bosne koja se pre godinu dana preselila u Švajcarsku u potrazi za boljim životom. Kaže, našla je dobro plaćen posao koji joj omogućava sve, ali je usut puno toga izgubila i da nije bila svesna.

"Nemojte molim vas da pišete moje puno ime i prezime, pogotovu ne objavljujte sliku, neprijatno mi je", kaže Franka koja je živela u Nemačkoj posle Bosne i Hercegovine a onda se preselila u Švajcarsku. Njena iseljenička priča je, kako sama kaže ni srećna ni tužna, jednostavno, ista je kao kod puno onih koji se nikada do kraja nisu navikli da žive daleko od kuće.

Šta sve možeš sa 9 franaka

Ima posao u skladištu za kozmetičke proizvode i radi na poziciji koja zahteva određenu fizičku spremu i izdržljivost. Smestila se nekih četrdesetak minuta vozom od jednog od najznačajnijih bankarskih središta Ciriha, gde je ujedno smeštena i firma u kojoj radi, odnosno skladište.

– S obzirom na to da prvo mora autobusom do voza koji vozi za Cirih, treba promeniti dva voza do odredišta gde čekanjem zbog presedanja izgubim 17 minuta. Tako da u putu od kuće do posla i natrag izgubim više od dva sata vremena svakodnevno. Radim dnevne smene jer noćne ne mogu izdržati. Smena počinje u 8 sati, a s poslom završavam u 17 sati. Ali kako putujem duže, dosta ranije moram ustati, praktično odlazim po mraku i po mraku se vraćam. Posao u skladištu je takav da ste u zatvorenim dvoranama bez dnevne svetlosti - priča ova devojka za Fenix-magazin.de i dalje objašnjava:

"Ne žalim se na primanja koja su nešto veća nego u Nemačkoj gde sam radila pre pet godina, ali je ovde skroz drugačije".

Kaže, jedna od stvari koja dobro opisuje kako se njena svest promenila je to što je na primer odlučila da ne puši cigare, nego da ih sama mota jer joj je tako jeftinije. Pakla cigara u Švajcarskoj košta 9 franaka.

Cirih
foto: Printscreen

Uvek mi je nekako u podsvesti šta sve mogu za tih 9 franaka (približno 9 evra) kupiti svojoj majci koja je ostala doma - kaže Franka. i dodaje:

"Majka mi neki dan govori da je kilogram šipaka 2 konvertibilne marke (1 evro), pa zamislim da mogu za tu kutiju cigareta što bih dnevno platila, majci kupovala svaki dan 10 kg šipaka".

"Dnevno svetlo vidim samo vikendom"

Da život u Švajcarskoj ima velikih prednosti priznaje ova žena i dodaje da je nostalgija ipak preveliko opterećenje za nju.

- Ostvarila sam ovde što sam uvek želela, dobra primanja, stan s pogledom na reku. Mogu pomoći majci, sestrama, bratu i sestrićima kada god im zatreba. Mogu sebi priuštiti da kupim od odeće i obuće čak i markirane stvari. Mogu uštedeti za odmor u bilo kojoj zemlji na svetu, to su zaista dobre strane. Ali kada sagledam s druge strane, svetlost dana me obiđe tek vikendom. Po mraku odlazim, u mraku radim, po mraku se vraća s posla - kaže Franka.

Švajcarska, Švajcarska zastava
foto: Profimedia

Izgubila je, kaže, naviku druženja.

- Kada dođe vikend, moram da ga iskoristim za veliku kupovinu, čišćenje i pospremanje, poput kartona koji mogu bacati samo na određenim lokacijama i u određeno vreme. Praktično život koji živim nije život o kojem sam sanjala, iako u njemu imam sve o čemu sam maštala. Švajcarska je zemlja s najvećim standardom, ali i depresijom - govori Franka.

Bonus video:

01:07

BOSNA JE NAJRELIGIOZNIJA U EVROPI ZBOG OVOGA! Đenović o listi naroda koji najviše veruju u Boga: Ko se podrazumeva vernikom?

(Espreso/Fenix-magazin/MD/Daniela Škegro)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.