"BEZ SELJAKA NEMA ŽIVOTA..." Braća iz Bosne žive kao NOMADI, za Nemačku neće ni da ČUJU, evo i ZAŠTO (VIDEO)
Nomadski život, Foto: Printscreen/Youtube/Srednja Bosna Danas

život u prirodi

"BEZ SELJAKA NEMA ŽIVOTA..." Braća iz Bosne žive kao NOMADI, za Nemačku neće ni da ČUJU, evo i ZAŠTO (VIDEO)

Braća Remiz i Fehim Ahmić iz Bosne i Hercegovine žive kao nomadi i čuvaju 600 ovaca

Objavljeno:

Remiz i Fehim Ahmić iz Bosne i Hercegovine su braća koja imaju više od 600 ovaca. Već dugi niz godina se bave ovčarstvom i nastoje da održe tu tradiciju koja seže od njihovog dede i oca.

U porodici ih je sedmoro braće i sestara, a njih dva brata su se odlučila na nomadski život tako što dane i mesece provode sa ovcama.

Kako kažu, planirali su više puta da odu iz Bosne, ali su ipak ostali.

"Bez seljaka nema života, ne može on na balkonu krompir i luk posaditi", kaže Remiz.

On, njegov brat i psi čuvari po zimi, kiši ili suncu čuvaju svoje stado.

"Nije ništa lako kod ovog posla. Najviše nas umori put, šišanje i kupanje ovaca. Ne znaš gde ćete kiša uhvatiti, a treba ovce paziti od zveri i u toku noći i dana", priča on.

S obzirom na to da je njihovo stado ogromno, ova braća su se odlučila da žive nomadskim načinom života kako bi mogli da brinu o svojim ovcama.

"Svi mi tako. Treba imati debeo džep da ih prehraniš. Treba žito, seno, ima posla i u štali. Ovako je lakše i rentabilnije. Kad ne bismo živeli kao nomadi to bi se ugasilo", objašnjava Remiz.

On ističe da je ovaca i ljudi koji se njima bave sve manje.

"Nekada je bilo i po 10.000 ovaca. Sada ništa. Jedino ovi što su nasledili stoku i možda po neki novi, ali je sve to tanko", kaže on i naglašava da se nada da će država više pomoći ljudima koji se bave stočarstvom i poljoprivredom.

Njegov brat Fehim takođe odmalena čuva ovce i brine o domaćinstvu. Dok tovari magarca, priča kako je biti izolovan od sveta i čuvati stado.

"Kažu Nemačka, ma kakva Nemačka. Razmišljao sam i ja da idem, ali sam se predomislio, najviše zbog brata", započinje on.

Nije oženjen, ali se nada da će upoznati devojku koja je čestita i domaćica.

Bonus video:

01:15

POTRAŽNJA ZA KOZJIM MLEKOM NIKAD VEĆA! Porodica iz Čačka sve što pomuze proda istog dana, sami nalaze kupce za 200 din po litru

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.