Jesmo li sretniji? Jesmo pametniji? Prošlo je 20 godina od Dejtonskog sporazuma!

I, šta se promenilo?

Jesmo li sretniji? Jesmo pametniji? Prošlo je 20 godina od Dejtonskog sporazuma!

Sporazum, koji je označio kraj sukoba, u vojnoj američkoj bazi "Rajt Peterson" potpisali su nekadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, Hrvatske Franjo Tuđman i Alija Izetbegović iz BiH
Objavljeno: 18:20h

Danas se navršava 20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je zaustavljen rat u BIH. Dejtonski sporazum je parafiran 21. novembra 1995. godine, a zvanično potpisan u Parizu 14. decembra. Sporazum, koji je označio kraj sukoba, u vojnoj američkoj bazi "Rajt Peterson"potpisali su nekadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, Hrvatske Franjo Tuđman i Alija Izetbegović iz BiH. Dogovoreno uređenje: Dva entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH. Kakvu je ulogu odigrao mirovni sporazum, tema je analiza, posle 20 godina. Istoričar Čedomir Antić kaže da je to jedini održiv mir koji je u sebi sabrao intrese svih strana.

- Dakle svi su dobili nešto - srpski narod je dobio pravo na državu, koja je u tom trentuku imala 75 posto kapaciteta nezavisne države, koja je celovita, ona je umela nju da dobije i da sačuva. S druge strane Bošnjaci koji su bili na ivici poraza dobili su državu BiH takva kakva je, kompromisna, kakva je bila Jugoslavija, tako su i hteli , Hrvati su dobili etnički čistu Hrvatsku tako su i hteli i dobili su pravo konstitutivnosti iako su sada na polovini broja koji su imali početkom 20 veka -naveo je Antić. Zavladao je mir, ali da li su i problemi nestali. Ima i onih koji vide rešenje u reviziji dejtona. Zarije Seizović, profesorka međunarodnog prava sa FPN-a u Sarajevu kaže da Dejtonski mirovni sporazum se ne može menjati, može se menjati samo jedan njegov deo, on je delimično izmenjen. - Ne mislim da iko danas osim međunarodne zajednice zaista želi da ga promeni jer se nacionalne političke elite zaista komforno osećaju u svojim političkim foteljama i pozicijama i ne žele ga menjati - smatra Seizovićeva.
Wikipedia/PANONIAN
U RS bore se za očuvanje Dejtonskog sporazuma i najavljuju da će referendumom braniti oduzete nadležnosti. - Sud i tužilaštvo ne postoje kao ustavna nadležnost BiH to je nametnuo visoki predstavnik i sada na isti načn kako ga je nemetnuo pokušava da srepči održavanje referenduma. Vidite po Evropi sve više prolazi referenduma, treba da budemo malo strpljivi, ali ne smemo odustati od referenduma - rekao je predsednik RS Milorad Dodik. Uoči 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma šalju se različite poruke, od toga treba li ga braniti ili menjati, i da li je posle dejtona, neophodan i zašto, dejton dva. (Espreso.co.rs/rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.